Wykonanie
Galette to moja ulubiona
tarta.Nie dość że wygląda efektownie i smakuje doskonale, jest również świetne z większością
owoców.Jeżeli ciasto zrobimy wytrawne, pominiemy
cukier, wypełnienie może być również słone czy pikantne, warzywne albo
serowe.Galette to tak zwana
tarta rustykalna albo niedbała, ciasto zagniata się błyskawicznie, przez chwilę schładza, rozwałkowuje, nakłada nadzienie, zawija brzegi i do pieca. Po 40 minutach
tarta jest gotowa.
Składniki:ciasto:250g
mąki1 łyżka startej
skórki z cytryny2 łyżki
soku z cytryny3 łyżki
cukruszczypta
soli150g zimnego
masła, pokrojonego w kostkę1/4 kubka zimnej
wodynadzienie:masa marcepanowa:około 100g
migdałówkilka łyżek
cukru pudru2-3 łyżki
wody różanejkilka kwaskowatych
jabłek, obranych i pokrojonych w plasterki1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
kardamonuszczypta
soli1 łyżka
soku z cytryny2-3 łyżki
brązowego cukru1 roztrzepane
żółtko do posmarowania brzegu przed pieczeniem
Jak zrobiłam:ciasto:
Mąkę połączyłam z
masłem szczypiąc palcami, aż przypominała konsystencją
kaszę. Dodałam pozostałe składniki i szybko wyrobiłam ciasto.Zawinęłam je w folię i włożyłam do lodówki na 30 minut.masa marcepanowa:
Migdały zmieliłam w blenderze, dodałam
cukier puder, wymieszałam. Dolewałam
wodę różaną i mieszałam, aż całość przypominała niezbyt gęstą pastę.
jabłka:W misce wymieszałam plasterki
jabłek z resztą składników. Zostawiłam na kilkanaście minut, żeby całość się przygryzła aromatami.
całość:1. Ciasto rozwałkowałam na placek o średnicy około 32cm. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto, przy pomocy wałka, przeniosłam na blaszkę.2. Piekarnik rozgrzałam do 180'C.3. Na placku rozsmarowałam masę marcepanową, zostawiając brzeg około 5cm.4. Na
masie ułożyłam plasterki
jabłek. Całość lekko posypałam
cynamonem i
brązowym cukrem.5. Brzeg ciasta zagięłam do wewnątrz formując zgrabny rant.6. Brzeg ciasta posmarowałam
żółtkiem.7. Całość piekłam przez około 40 minut, aż brzeg się zbrązowił.
Galette jest najlepsza na ciepło, ale następnego dnia jest równie dobra. Na Zielonym Targu galette cieszy się ogromną popularnością, i słodka i wytrawna.