ßßß
1 mała główka włoskiej kapusty1 cebula (u mnie czosnkowa)plaster czerwonej paprykiszczypta cukru5 dag masła2 łyżki skwarek (można pominąć)łyżka mąki (u mnie krupczatka)szczypta cukrusól i pieprzszczypta kminkuszczypta ziół prowansalskichgarść posiekanego koperku lub pietruszkiWykonanie:Kapustę płuczemy, suszymy, następnie szatkujemy jak na surówkę.Przekładamy do garnka i zalewamy wodą, do wysokości kapusty w garnku.Przyprawiamy cukrem i solą. Gdy kapusta puści sok, odlewamy połowę płynu (na zasmażkę) i gotujemy ją do miękkości.Cebulę obieramy i siekamy na drobno,podobnie paprykę, podsmażamy na maślę, oprószamy mąką, dodajemy skwarki wcześniej podsmażone,zasmażamy.Podlewamy odlanym wywarem z kapusty, mieszamy aż powstanie gęsty sos,doprawiamy szuszonymi ziołami.Do zasmażki dodajemy ugotowaną kapustę,kminek, przyprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie szczyptą soli oraz posiekanym koperkiem lub pietruszką.Podsmażamy wszystko jeszcze kilka minut, podajemy jako dodatek do obiadu,na ciepło.Skopiowalam przepis z bloga Przepisownia Barbary . W mojej wersji nie bylo skwarek.