ßßß Cookit - przepis na Kapusta wloska zasmazana

Kapusta wloska zasmazana

nazwa

Wykonanie

Do niedzielnego obiadu :)
1 mała główka włoskiej kapusty
1 cebula (u mnie czosnkowa)
plaster czerwonej papryki
szczypta cukru
5 dag masła
2 łyżki skwarek (można pominąć)
łyżka mąki (u mnie krupczatka)
szczypta cukru
sól i pieprz
szczypta kminku
szczypta ziół prowansalskich
garść posiekanego koperku lub pietruszki
Wykonanie:
Kapustę płuczemy, suszymy, następnie szatkujemy jak na surówkę.
Przekładamy do garnka i zalewamy wodą, do wysokości kapusty w garnku.
Przyprawiamy cukrem i solą. Gdy kapusta puści sok, odlewamy połowę płynu (na zasmażkę) i gotujemy ją do miękkości.
Cebulę obieramy i siekamy na drobno,podobnie paprykę, podsmażamy na maślę, oprószamy mąką, dodajemy skwarki wcześniej podsmażone,zasmażamy.
Podlewamy odlanym wywarem z kapusty, mieszamy aż powstanie gęsty sos,doprawiamy szuszonymi ziołami.
Do zasmażki dodajemy ugotowaną kapustę,kminek, przyprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie szczyptą soli oraz posiekanym koperkiem lub pietruszką.
Podsmażamy wszystko jeszcze kilka minut, podajemy jako dodatek do obiadu,na ciepło.
Skopiowalam przepis z bloga Przepisownia Barbary . W mojej wersji nie bylo skwarek.
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2014/10/Kapusta-wloska-zasmazana.html