Wykonanie
Do niedzielnego obiadu :)

1 mała główka
włoskiej kapusty1
cebula (u mnie czosnkowa)plaster
czerwonej paprykiszczypta
cukru5 dag
masła2 łyżki skwarek (można pominąć)łyżka
mąki (u mnie krupczatka)szczypta
cukrusól i
pieprzszczypta
kminkuszczypta
ziół prowansalskichgarść posiekanego
koperku lub
pietruszkiWykonanie:
Kapustę płuczemy, suszymy, następnie szatkujemy jak na surówkę.Przekładamy do garnka i zalewamy
wodą, do wysokości
kapusty w garnku.Przyprawiamy
cukrem i
solą. Gdy
kapusta puści sok, odlewamy połowę płynu (na zasmażkę) i gotujemy ją do miękkości.
Cebulę obieramy i siekamy na drobno,podobnie
paprykę, podsmażamy na
maślę, oprószamy
mąką, dodajemy skwarki wcześniej podsmażone,zasmażamy.Podlewamy odlanym
wywarem z
kapusty, mieszamy aż powstanie gęsty sos,doprawiamy szuszonymi
ziołami.Do zasmażki dodajemy ugotowaną
kapustę,
kminek, przyprawiamy do smaku
pieprzem i ewentualnie szczyptą
soli oraz posiekanym
koperkiem lub
pietruszką.Podsmażamy wszystko jeszcze kilka minut, podajemy jako dodatek do obiadu,na ciepło.Skopiowalam przepis z bloga Przepisownia Barbary . W mojej wersji nie bylo skwarek.