ßßß Cookit - przepis na Kapusta włoska duszona z masłem, koperkiem i skwareczkami

Kapusta włoska duszona z masłem, koperkiem i skwareczkami

nazwa

Wykonanie

To taka jarzynka albo samodzielne danie gdy zje się z pieczywem - wykorzystałam środkową część główki kapusty włoskiej. Żarłoczki kręciły nosem i dobrze bo więcej zostało dla Pyzy Kapuściary :D
składniki:
1 mała główka kapusty włoskiej a właściwie jasny środek w dużej głowy
kilka plasterków podgardla wędzonego
4 łyżki masła
1 czubata łyżeczka mąki
1/2 pęczka koperku
do smaku: sól, cukier
sposób przygotowania: podgardle (ew. wędzony boczek) pokroić w paseczki i zesmażyć na gorącej patelni na skwarki. Kapustę grubo pokroić usuwając grube nerwy z liści, przełożyć do garnka. Wlać ok. 1-1,5 szkl. wody, dodać po 1/2 łyżeczki soli, cukru i dusić kilka minut pod przykryciem. Miękkie masło wymieszać z mąkę na pastę i dodać do półtwardej kapusty. Mieszać żeby dobrze się rozprowadziło i dusić razem jeszcze chwilę żeby kapusta zmiękła, ale nie rozgotowała się. Na koniec dosypać koperek i skwarki, ew. doprawić do smaku.
Ja taką kapustę podaję jako dodatek do obiadu, ale pyszna jest nawet sama.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/07/kapusta-woska-duszona-z-masem-koperkiem.html