Wykonanie
To taka jarzynka albo samodzielne danie gdy zje się z
pieczywem - wykorzystałam środkową część główki
kapusty włoskiej. Żarłoczki kręciły nosem i dobrze bo więcej zostało dla Pyzy Kapuściary :D

składniki:1 mała główka
kapusty włoskiej a właściwie jasny środek w dużej głowykilka plasterków podgardla wędzonego4 łyżki
masła1 czubata łyżeczka
mąki1/2 pęczka
koperkudo smaku:
sól,
cukiersposób przygotowania: podgardle (ew.
wędzony boczek) pokroić w paseczki i zesmażyć na gorącej patelni na skwarki.
Kapustę grubo pokroić usuwając grube nerwy z liści, przełożyć do garnka. Wlać ok. 1-1,5 szkl.
wody, dodać po 1/2 łyżeczki
soli,
cukru i dusić kilka minut pod przykryciem. Miękkie
masło wymieszać z
mąkę na pastę i dodać do półtwardej
kapusty. Mieszać żeby dobrze się rozprowadziło i dusić razem jeszcze chwilę żeby
kapusta zmiękła, ale nie rozgotowała się. Na koniec dosypać
koperek i skwarki, ew. doprawić do smaku.Ja taką
kapustę podaję jako dodatek do obiadu, ale pyszna jest nawet sama.