Wykonanie
Kapusta włoska jest najdelikatniejsza ze wszystkich
kapustnych. Szkoda, że tak rzadko po nią sięgamy. Najczęściej ląduje w rosole w pęczku
włoszczyzny, ale
potem już rzadko kto ma na nią ochotę. A jest genialna podgotowana w samej wodzie i podana później jako jarzynka polana
masełkiem z
tartą bułką, tak jak najczęściej podajemy
kalafiora. Szczególnie polecana kobietom w ciąży, ze względu na zawartość sporej ilości żelaza i kwasu foliowego. Wbrew powszechnej opinii nie jest, ani ciężkostrawna, ani nie obciąża wątroby. Błyskawiczna do przygotowania, będzie świetną jarzynką do każdego drugiego dania.

Składniki na 2 osoby:1 główka
włoskiej kapustysól,
cukier4 łyżki
bułki tartej100 g
masłaWykonanie:
kapustę umieścić w odpowiednio dużym garnku, zalać
wodą. Dodać 2 łyżeczki
soli i 1 łyżeczkę
cukru. Gotować do miękkości około 10-15 minut. Miękką odcedzić, poprcjować w rodelku stopić
masło, dodać
bułkę tartą i podgrzewać, aż
masło się spieni. Polać
kapustę masłem z
bułką i podawaćSMACZNEGO !Uwagi: Nie odrzucaj zielonych liści. Są najwartościowsze z całej
kapusty, zawierają tak jak
szpinakduże ilości luteiny i zeaksantyny, wspierąjacych nasz wzrok.