Wykonanie
Sezon na
młodą kapustę w pełni.Staram się serwować ją więc jak najczęściej i w najróżniejszych odsłonach ... była już u nas zasmażana z
koperkiem, była w formie bigosu i w najprostszej formie: podana prosto z
wody i polana zrumienioną bułeczką. Często podaje ją właśnie w takiej postaci jako dodatek do II dania, albo po prostu jako danie kolacyjne.tak przyrządzona
kapusta jest syta, niskokaloryczna i oczywiście przepyszna!!!

Składniki:1 m
łoda kapustasólplaska łyżeczka
cukrułyżka
masłabułka tartaWykonanie:
Kapustę obieramy z wierzchnich liści. Myjemy. Kroimy na ćwiartki i zalewamy
wodą z dodatkiem
soli i
cukru. Gotujemy do miękkości (bez przykrycia, aby nie zatraciła swojego pięknego koloru). Na suchej patelni podsmażamy 2 łyżki
bułki tartej, kiedy lekko się zrumieni dodajemy czubatą łyżkę
masła. Łyżką cedzakową wyjmujemy ugotowaną
kapustę, polewamy zrumienioną
bułką.