Wykonanie
Zasmażana
kapusta to najlepsze danie na świecie. Najdelikatniejsza, najbardziej krucha, wprost rozpływająca się w buzi jest teraz i jeszcze na początku lata. Starsza też jest niczego sobie, ale wiadomo,
młoda to zawsze
młoda. Taka
kapusta jest świetnym pomysłem na pyszny i prosty obiad. Naprawdę jest wyśmienita!


Składniki:1 główka
młodej kapustymasłobułka tartasólPrzygotowanie:Z
kapusty zdejmujemy zewnętrzne większe liście. Kroimy główkę na 4 części i następnie każda część jeszcze na pół. W dużym garnku gotujemy
wodę, solimy. Na wrzątek wrzucamy kawałki
kapusty i gotujemy 15 min, aż liście staną się miękkie. Wyławiamy i odsączamy na sitku.Na mniejszą patelnię wsypujemy
bułkę tartą, podgrzewamy i delikatnie przemieszamy. Gdy
bułka się dobrze rozgrzeje na suchej patelni, dodajemy kawałek
masła i chwilę całość podgrzewamy delikatnie mieszając.Na drugą większą patelnię nagrzaną wkładamy kawałki
kapusty, podgrzewamy aby odparowała
woda i po chwili dodajemy kawałek
masła delikatnie rozprowadzając je na liście
kapusty. Tak przesmażoną
kapustę wykładamy na talerz i z wierzchu delikatnie oprószamy przygotowaną
bułką tartą.Smacznego :-)Ps. A poniżej zdjęcia z popołudnia spędzonego w lesie i smakowania
młodej zasmażanej
kapusty :-)
