ßßß
Dla 4 osob:400 g bialej fasoli (z puszki lub waga po ugotowaniu)2 puszki tunczyka w sosie wlasnym400 g pomidorow1 czerwona papryka1 czerwona cebula4 lyzki bialego octu winnegosol, pieprz1/2 lyzeczki cukru6 lyzek olejuFasole odcedzic z puszki i wyplukac lub ugotowac sucha do miekosci i odecedzic. (Uprzednio namoczyc w zmnej wodzie na noc, wode odlac i zalac nowa) Tunczyka wyjac z puszki, odlac sos, rozdzielic widelcem na czesci. Pomiodory umyc i pokroic w osemki. Papryke umyc, oczyscic i pokroic w paski. Cebule obrac i posiekac w krazki. Wszystkie skladniki wlozyc do miski.Z oleju, octu, soli, pieprzu, cukru i oliwy przyzadzic sos. Sosem polac salatke i wymieszac.Przepis z: "Lisa. Kochen & Backen" nr 8/2012