ßßß Cookit - przepis na Warzywna patelnia z camembertem

Warzywna patelnia z camembertem

nazwa

Wykonanie

Zajadam sie tym daniem nieustajaco. Ostatanio moja kuchnia zrobila sie nader prosta i na gwaltu rety wola witamin. Przepyszne danie ze smacznym dipem. Sprobujcie- nie pozalujecie :) Juz nie moge sie doczekac otwarcia ogrodniczego sezonu...
Dla 4 osob:
12 pomidorkow koktajlowych
1 czerwona cebula
po 1 czerwonej i 1 zoltej papryce (ja akurat mialam same zolte...)
1 mala cukinia
rozmaryn, tymianek (w sezonie swieze, poza sezonem suszone)
200 g sera camembert
800 g malych ziemniakow
2 lyzki oleju
sol, pieprz
Pomidory umyc. Cebule obrac i posiekac w osemki. Papryke oczyscic i pokroic w paski ok. 5 cm. Cukinie umyc, przciac wzdluz i pokroic na kawalki. Ziemniaki obrac i ugotowac w osolonej wodzie. Pokroic w cwiartki lub osemki zaleznie od wielkosci. Na patelni rpzgrzac olej, podsmazyc papryke, cukinie i cebule posypujac ziolami, przez ok. 4-5 minut. Warzywa powinny zostac chrupkie, nie za miekkie. Wyjac z patelni i przelozyc na talerz. Na pozostalym tluszczu usmazyc na zloto kartofle przez ok. 10 minut. Dodac warzywa, a nastepnie pomidory, smazyc przez 5 minut. Na koniec zdjac z ognia i dodac pokrojony w kostke ser camembert. Posolic i popierzyc. Lekko wymieszac.
Do tego smakuje dip ogorkowy (sos na zimno):
100 g odtluszczonego twarozku homogenizowanego
200 g kwasnej smietany
2- 3 lyzki ogorka startego na tarce jarzynowej
sol, pieprz, mielony kminek
papryka w proszku
Skladniki wymieszac i doprawic do smaku. Nakladac na warzywa wedle uznania.
Przepis z "Gut&günstig" nr 3/2012
Wpis dodaje do akcji:
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2013/04/Warzywna-patelnia-z-camembertem.html