Wykonanie
Zajadam sie tym daniem nieustajaco. Ostatanio moja kuchnia zrobila sie nader prosta i na gwaltu rety wola witamin. Przepyszne danie ze smacznym dipem. Sprobujcie- nie pozalujecie :) Juz nie
moge sie doczekac otwarcia ogrodniczego sezonu...
Dla 4 osob:12 pomidorkow koktajlowych1
czerwona cebulapo 1 czerwonej i 1
zoltej papryce (ja akurat mialam same zolte...)1 mala
cukiniarozmaryn,
tymianek (w sezonie swieze, poza sezonem suszone)200 g
sera camembert800 g malych ziemniakow2 lyzki
olejusol,
pieprzPomidory umyc.
Cebule obrac i posiekac w osemki.
Papryke oczyscic i pokroic w paski ok. 5 cm.
Cukinie umyc, przciac wzdluz i pokroic na kawalki.
Ziemniaki obrac i ugotowac w osolonej wodzie. Pokroic w cwiartki lub osemki zaleznie od wielkosci. Na patelni rpzgrzac
olej, podsmazyc
papryke,
cukinie i
cebule posypujac
ziolami, przez ok. 4-5 minut. Warzywa powinny zostac chrupkie, nie za miekkie. Wyjac z patelni i przelozyc na talerz. Na pozostalym tluszczu usmazyc na zloto
kartofle przez ok. 10 minut. Dodac warzywa, a nastepnie
pomidory, smazyc przez 5 minut. Na koniec zdjac z ognia i dodac pokrojony w kostke
ser camembert. Posolic i popierzyc. Lekko wymieszac.Do tego smakuje dip
ogorkowy (sos na zimno):100 g odtluszczonego
twarozku homogenizowanego200 g kwasnej
smietany2- 3 lyzki
ogorka startego na tarce jarzynowejsol,
pieprz, mielony
kminekpapryka w proszkuSkladniki wymieszac i doprawic do smaku. Nakladac na warzywa wedle uznania.Przepis z "Gut&günstig" nr 3/2012Wpis dodaje do akcji: