Wykonanie
Uwielbiam Quesadillas! Pierwszy raz spróbowałam tego pysznego dania w Pizza Hut, choć najlepsze i tak można dostać w restauracji meksykańskiej na Szewskiej we Wrocławiu. Zabrał mnie tam R, za co serdecznie mu dziękuję.Pomyślałam, że przygotowanie tego meksykańskiego przysmaku samemu nie może być trudne. Faktycznie - jest to bardzo proste i szybkie danie. Do środka można dać co tylko dusza zapragnie. Nadzienie jest zupełnie dowolnie. Moja wersja była na ostro, z dużą ilością warzyw.
Czas przygotowania : 25-30 minSkładniki (na 3 porcje):- opakowanie placków tortilla (6 szt)- sos
chilli- 250g
piersi z kurczaka- 1 duża
cebula- 8 dużych
pieczarek- 1
cukinia-
czerwona papryka-
żółta papryka-
ser żółty-
olej do smażenia-
papryka słodka,
tymianek,
sól,
pieprz,
przyprawa do pizz i zapiekanek (opcjonalnie)1. Obierz i pokrój
cebulę (drobno) i
pieczarki (półplasterki).2. Umyj
paprykę i
cukinię. Pokrój w małe kawałki.3. Umyj
kurczaka i pokrój w drobne paski.4. Rozgrzej
olej na patelni, dodaj
paprykę słodką,
tymianek,
sól i
pieprz.5. Na rozgrzany
olej wrzuć pokrojoną
cebulę. Gdy się lekko zarumieni, dodaj
pieczarki.6. Gdy
pieczarki zmniejszą swoją objętość, dodaj
kurczaka. Smaż, aż
zrobi się biały.7. Dodaj
paprykę i
cukinię. Smaż całość ok 5 min.8. Placki tortilli posmaruj sosem
chilli.9. Na jeden placek nałóż
kurczaka z warzywami. Posyp
przyprawą do pizzy, przykryj
serem.10. Przykryj drugim plackiem. Tak samo postępuj z kolejnymi plackami.11. Wstaw do piekarnika (czas pieczenia i temperatura nie ma znaczenia - ważne by
ser się roztopił a placki lekko przyrumieniły). Można również wstawić placki do mikrofalówki.12. Pokrój na trójkąty. Podawaj ze
śmietaną.Smacznego!