ßßß
Na forme o srednicy 26 cm:250 g maki75 g cukru pudru4 jajka75 g zimnego masla3 czerwone jablkasok z 1 cytryny100 g smietany creme fraiche150 ml mleka1 opakowanie cukru waniliowego100 g cukru2 lyzki mielonych orzechow laskowych (niekoniecznie)Make, cukier puder, 1 jajko i maslo zagniesc na ciasto, owinac w folie i odstawic do lodowki na co najmniej 30 minut. Jablka pokroic w osemki i skropic sokiem z cytryny.Ubic mikserem creme fraiche, mleko, 3 jajka, cukier waniliowy i cukier. Foremke wysmarowac tluszczem i posypac maka. Ciasto rozwalkowac i przelozyc do formy wykladajac ciastem tez brzegi formy. Posypac orzechami. Jablka poukladac spiralnie na ciescie. Zalac masa smietanowa i piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C (z termoobiegiem 150°C) ok 45-55 minut.
Przepis dodaje do akcji: