Wykonanie
Moj wymysl :) Mocno
maslane w smaku. Receptura ciasta znana, choc nieco przeze mnie zmodyfikowana. Nadzienie i "polewa"- moja kreacja. Upieklam pelny polmisek- sztuk 42 na zakonczenie spotkan w grupie dla dzieci, do ktorej oczeszczal moj synek raz w tygodniu. Od 7 wrzesnia zaczyna sie "dorosle" przedszkole...Ciasto:250 g
smietany 30%2 paczki
drozdzy suszonych1 kostka
masla o wadze 250 g1
jajko4 szklanki
maki1 opakowanie
cukru wnailiowegoNadzienie:3
jablka50 g
cukru1 lyzeczka
cynamonusok z
polowy cytrynyPolewa:1
jajko1 lyzka
mleka50 g
brazowego cukruMake wymieszac z
cukrem waniliowym i
drozdzami. Dodac
jajko i
smietane. Wymieszac. Dodac posiekane nozem
maslo. Zagniesc szybko ciasto i wstawic do lodowki na godzine.
Jablka obrac, pokroic w
czastki, skropic
sokiem z cytryny.
Cukier wymieszac z
cynamonem.Ciasto podzielic na 4 czesci. Z kazdej uwalkowac okragly placek, placek podzielic nozem na czesci. Na kazdej czastce ukladac po jednym- dwa kawalku
jablka obtoczonego w
cynamonowym cukrze.

Nastepnie zawijamy rogaliki i zaklejamy konce.
Jajko mieszamy w miseczce z
mlekiem. Smarujemy ta mieszanina rogaliki, posypac na wierzchu brazowym
curem.

Piec w temperaturze 190 °C ok. 20 min.
Cukier sie pieknie karamelizuje tworzac apetyczna skorupke :)

Acha- moich rogalikow juz nie ma :) Zniknely blyskawicznie :)