ßßß Cookit - przepis na Sernik czekoladowy z Austrii

Sernik czekoladowy z Austrii

nazwa

Wykonanie

Propozycja od sasiada ;) Tak myslimy czyby sie na Boze Narodzenie tam nie wybrac... Uwielbiam te kuchnie. Choc mocno maczna i... czekoladowa!
Na forme o srednicy 28 cm:
200 g masla
275 g cukru pudru
225 g maki
8 jajek
750 g twarozku zmielonego (z kubelka)
1 opakowanie cukru waniliowego
1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru (przeznaczone na 0,5 l mleka)
150 g masla posiekac z maka, 75 g cukru pudru. Dodac 1 jajko, zagniesc szybko ciasto, uformowac kule i wstawic do lowdowki na co najmniej godzine.
Forme wysmarowac tluszczem i wysypac maka. Ciasto rozwalkowac na srednice ok. 32 cm, wylozyc ciastem forme wyciagajac ciasto na boki foremki. Nakluc w wielu miejscach widelcem.
Rozpuscic 50 g masla, wystudzic. oddzielic zoltka od bialek z pozostalych 7 jajek. Ubic w misce twarog, zoltka, 150 g cukru pudru, cukier wanilowy i proszek budyniowy. Osobno ubic sztywna piane z bialek i 50 g cukru pudru. Do masy serowej dodac maslo, wymieszac, a nastepnie dodac piane z bialek i ostroznie wymieszac. Mase wylac na przygotowany spod. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C ok. 1 godzine.
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2012/10/Sernik-czekoladowy-z-Austrii.html