Wykonanie
Propozycja od sasiada ;) Tak myslimy czyby sie na Boze Narodzenie tam nie wybrac... Uwielbiam te kuchnie. Choc mocno maczna i... czekoladowa!
Na forme o srednicy 28 cm:200 g
masla275 g
cukru pudru225 g
maki8
jajek750 g
twarozku zmielonego (z kubelka)1 opakowanie
cukru waniliowego1 opakowanie budyniu
czekoladowego bez
cukru (przeznaczone na 0,5 l
mleka)150 g
masla posiekac z
maka, 75 g
cukru pudru. Dodac 1
jajko, zagniesc szybko ciasto, uformowac kule i wstawic do lowdowki na co najmniej godzine.Forme wysmarowac tluszczem i wysypac
maka. Ciasto rozwalkowac na srednice ok. 32 cm, wylozyc
ciastem forme wyciagajac ciasto na boki foremki. Nakluc w wielu miejscach widelcem.Rozpuscic 50 g
masla, wystudzic. oddzielic
zoltka od bialek z pozostalych 7
jajek. Ubic w misce
twarog,
zoltka, 150 g
cukru pudru,
cukier wanilowy i proszek budyniowy. Osobno ubic sztywna piane z bialek i 50 g
cukru pudru. Do masy serowej dodac
maslo, wymieszac, a nastepnie dodac piane z bialek i ostroznie wymieszac. Mase wylac na przygotowany
spod. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C ok. 1 godzine.