Wykonanie
Mazurek
moze nie najpiekniejszy, ale bardzo smaczny :) W dekoracji (doslownie) maczalo paluchy moje dziecko ;)
Na foremke o srednicy 18 cm:ciasto:150 g
maki70 g
masla1
jajko40 g
cukru20 g
cukru waniliowegokajmak:50 ml pelnotlustego
mleka50 ml
smietany kremowki 36%50 g
cukru1 lyzka
masla o temperaturze pokojowej1
laska waniliidekoracja:spazone i obrane ze skorki
migdalyczekolada deserowaSkladniki ciasta zagniesc, ewentualnie dodac nieco
maki lub
wody. Ciasto zawinac w folie spozywcza schlodzic przez pol godziny w lodowce. Nastepnie wylepic foremke. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C. 35 minut.
Mleko wlac do rondla warz ze
smietana, dodac
cukier i maz wyskrobana z laski
wanili wraz z
laska wanilii. Zagotowac, laske
wanili wyjac. Gotowac przez 30 minut na niewielkim ogniue az masa zgestnieje. Rondel wstawic do wiekszego garnka z wrzatkiem i gotowac na malym ogniu mieszajac az masa calowicie zgestnie i bedzie miec konsystencje kwasnej
smietany. Dodac lyzke
masla i wymieszac. Mase przelac na upieczony
spod. Ozdobic rozpusczona
czekolada i
migdalami. W naszym wykonaiu miala to byc galazka z baziami, a... wyszlo to co wyszlo ;)Przepis uczestniczy w akcji:Przepis z: "Poradnik domowy" nr 4/2014