Wykonanie
Skad czeresnie?- Z zamrazarki :) Trzeba wykorzystac zanim pojawia sie nowe :) Wpadlam na pomysl, ze wysypie je na dno babki, a nie powtykam w srodek i stad taka
dziwna czeresniowa "korona" dookola. Smakuje pysznie :)

Na forme babkowa o pojemnosci 2 1/2 l125 ml
mleka400 g
maki21 g swiezych
drozdzy1 lyzeczka + 100 g
cukru1
cytryna125 g
masla1 opakowanie
cukru waniliowegoszczypta
soli2
jajka500g
czeresniMleko ogrzac.
Make przesiac do miski., zrobic dolek, do ktorego wkruszyc
drozdze, zalac polowa cieplego
mleka i dodac 1 lyzeczke
cukru, wymieszac. Ostawic do wyrosniecia na 15-20 minut w cieple miejsce.
Cytrone sparzyc, otrzec skorke, przepolowic, z jednej
polowy wycisnac sok. W pozostalym
mleku rozpuscic
maslo, dodac do
maki. Dodac 100 g
cukru,
cukier waniliowy, sol,
jajka, sok i
skorke z cytryny. Wszystko wyrobic mikserem z hakami na gladkie ciasto i odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia na ok. 30 minut. Nastepnie przelozyc lyzka do wysmarowanej tluszczem i wysypanej
maka formy na babke. Podczas przekladania wkladac wypestkowane i umyte
czeresnie. Ponownie odstwic do wyrosniecia na ok. 15 minut. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C (z termoobiegiem-150°C) ok. 60-70 minut.

Przepis dodaje do akcji:

Przepis z: "Laura.Backen" 1/2009