ßßß

Na ok. 20 sztuk:42 g swiezych drozdzy50 g cukru200 ml mleka500 g maki1 jajko60 g miekkiego maslaszczypta soli1/2 lzyeczki skorki otartej z cytrynyok. 200 g dzemu np. truskawkowego750 g smalcu do smazeniaMleko ogrzac do letniej temperatury, rozpuscic w nim drozdze i cukier. Wszystkie skladniki umiescic w duzej misce i wyrobic ciasto. Ostawic do wyrosniecia pod przykryciem na godzine. Nastepnie zagniesc ponownie na omaczonym blacie, uformowac dlugi walek z ktorego robic male kulki, kulki nadziewac dzemem i zaklejac. Piec w mocno rozgrzanym tluszczu (170°C) na zloty kolor czesto obracajac (ok. 3-4 minuty). Wyjmowac lyzka cedzakowa i osaczac na bibule. Mozna obsypac cukrem pudrem.Przepis z "Mio" gazetki supermarketu Globus nr 02/2015