Wykonanie
Ostatkowy wypiek prosto z Italii :) Nie jestem mistrzynia pieczenia w glebokim tluszczu, jednak te
male paczusie wyszyl calkiem zjadliwe ;)


Na ok. 20 sztuk:42 g swiezych
drozdzy50 g
cukru200 ml
mleka500 g
maki1
jajko60 g miekkiego
maslaszczypta
soli1/2 lzyeczki skorki otartej z
cytrynyok. 200 g
dzemu np.
truskawkowego750 g
smalcu do smazenia
Mleko ogrzac do letniej temperatury, rozpuscic w nim
drozdze i
cukier. Wszystkie skladniki umiescic w duzej misce i wyrobic ciasto. Ostawic do wyrosniecia pod przykryciem na godzine. Nastepnie zagniesc ponownie na omaczonym blacie, uformowac dlugi walek z ktorego robic
male kulki, kulki nadziewac
dzemem i zaklejac. Piec w mocno rozgrzanym tluszczu (170°C) na zloty kolor czesto obracajac (ok. 3-4 minuty). Wyjmowac lyzka cedzakowa i osaczac na bibule. Mozna obsypac
cukrem pudrem.Przepis z "Mio" gazetki supermarketu Globus nr 02/2015