ßßß
Na 12 sztuk:50 ml mleka200 g masla lub margaryny do pieczenia500 g maki20 g swiezych drozdzy1 lyzeczka cukru1 opakowanie cukru waniliowegoszczypta soliskorka otarta z 1 cytryny lub 1 aromat cytrynowy3 jajkanieco cukru perlistego do posypaniaMleko ogrzac. Make wsypac do miski, zrobic w srodku dolek, w ktory wkruszyc drozdze. Dodac letnie mleko i cukier. Wymeiszac z niewielka iloscia maki, przykryc sciereczka i pozostawic na 15 minut w cieplym miejscu do wyrosniecia. Nastepnie dodac cukier waniliowy, skorke z cytryny lub aromat, sol, jajka, oraz rozpusczone maslo lub margaryne. Zagniesc ciasto i zagniatac jeszcze przez jakies 5 minut. Odstawic do wyrosniecia pod przykryciem w cieplym miejscu na ok. 30 minut. Ciastow yjac z miski, obsypac maka, zagniesc przez chwile na balcie, a nastepnie podzielic na 12 czesci. Kazda czesc uwalkowac na dlugosc 38-40 cm. Walki z ciasta skaldac na pol i zawijac konce wokol siebie. Posypac cukrem perlistym, nieco go dociskajac. Spiralki polozyc na 2 blachy wylozone papierem do pieczenia, przykryc i ponownie odstawic do wyrosniecia na 30 minut. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C ( z termoobiegiem- 180°C) ok. 15-20 minut.
Przepis z: "Backlust. Brot backen" nr 8/2013