ßßß
1 duzy zawijaniec500 g maki1 opakowanie cukru waniliowego1/4 l mleka42 g swiezych drozdzy50 g masla lub margaryny do pieczenia50 g cukru2 jajkaszczypta soli200 g suszonych daktyli bez pestek150 orzechow wloskich luskanych300 g surowej masy marcepanowej5 lyzek likieru wisniowegoMake wsypac do miski, w srodku zrobic wglebienie. Mleko wymieszac z cukrem waniliowym i ogrzac, aby bylo letnie, wkruszc drozdze, wlac do zaglebienia w misce z maka, przykryc i odstawic do wyrosniecia w cieple miejsce na ok. 15 minut. Tluszcz rozpuscic, dodac do maki, dodac 1 jajko, cukier i sol, a nastepnie zagniesc ciasto, ktore odstawic pod przykryciem na 30-40 minut do wyrosniecia.Daktyle pokroic, zmielic w mikserze wraz z orzechami na jednolita mase. Dodac posiekany marcepan, likier wisniowy i 1 jajko, wyrobic. Ciasto rozwalkowac na posypanej maka stolnicy w prostokat o wymiarach 30x45 cm. Rozlozyc nadzienie, zwinac poczynajac od dluzszego boku. Ponownie przykryc i odstawic do wyrosniecia na ok. 10 minut. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C ( z termoobiegiem- 175°C ) ok. 30- 40 minut. Mozna polukrowac.Przepis na podstawie przepisu z: "Mini Extra. Backen mit Liebe" nr 4/2009Przepis dodaje do akcji: