Wykonanie

Pyszne ,lekkie spaghetti z "brodą mnicha" ,
ostrą papryczką i z delikatnym
cytrynowym akcentem.Mało znana w naszym
kraju, a może zupełnie nieznana roślina, zielony przysmak o nazwie: broda mnicha /barba del frate ,
agretti lub lischi, liscari ,roscani.....?/.Można z niej przygotować doskonałą , prostą przystawkę do
mięsa, ryb,
pieczywa , a można również dodawać ją do sałatek, jajecznicy i omletów. Ta bogata w witaminy i
sole mineralne zielona roślinka jest niskokaloryczna dzięki
czemu doskonale sprawdza się w różnego rodzaju dietach. Może być doskonałą dekoracją świątecznego stołu, a podawana w najbardziej prosty sposób smakuje najlepiej.

Lekko podgotowane liście wystarczy skropić
oliwą i
octem winnym.Przygotowując tę roślinę należy po dokładnym umyciu odciąć korzenie i najgrubszą, twardąłodygę , a następnie ugotować w osolonej wodzie/ al dente/ . Miękkie , ale wciąż jędrne ugotowane liście zanurzyć na chwilę w zimnej wodzie i przełożyć na sito do odsączenia.W mojej kuchni ta zielona roślinka podawana była z
makaronem z omletem , w rożnego rodzaju sałatkach , a nawet jako dodatek do pizzy.


Składniki: / 2 porcje/160 g spaghetti
razowe2 garście
agretti1/2
cebulimały kawałek
ostrej papryczki1 ząbek
czosnku2 łyżki
oliwy z oliwekskórka cytrynowa/do smaku/starty
parmezan do posypania
sól i
pieprz do smaku-
Cebulę drobno pokroić i wraz z
czosnkiem lekko podsmażyć na
oliwie używając głębokiej patelni/
czosnek można usunąć/.-W dużym rondelku nastawić
wodę na
makaron.-Do gotującej się
wody dodać sól/ w-g uznania/ i wrzucić
makaron oraz dokładnie umyte i obrane liście
agretti.-Gotować razem ok. 8 minut od czasu do czasu zamieszać.-Ugotowany
makaron wraz z warzywem przecedzić i przełożyć na patelnię z podsmażoną
cebulą.-Dodać pokrojoną papryczkę,
skórkę cytrynową i wymieszać i przetrzymując patelnię na malutkim ogniu.- Dolać kilka łyżek
wody z gotowania by wytworzył sie lekki sosik.-Doprawić do smaku , nałożyć na talerze i posypać
startym serem.


Spaghetti ugotowane w ten sam sposób zamiast z
cebulą , papryczką i
czosnkiem można połączyć na patelni z podsmażonym
boczkiem lub
bekonem.Otrzymamy w ten sposób zupełnie inny smak dania, równie pyszny.

