ßßß
Pyszne ,lekkie spaghetti z "brodą mnicha" , ostrą papryczką i z delikatnym cytrynowym akcentem.Mało znana w naszym kraju, a może zupełnie nieznana roślina, zielony przysmak o nazwie: broda mnicha /barba del frate ,agretti lub lischi, liscari ,roscani.....?/.Można z niej przygotować doskonałą , prostą przystawkę do mięsa, ryb, pieczywa , a można również dodawać ją do sałatek, jajecznicy i omletów. Ta bogata w witaminy i sole mineralne zielona roślinka jest niskokaloryczna dzięki czemu doskonale sprawdza się w różnego rodzaju dietach. Może być doskonałą dekoracją świątecznego stołu, a podawana w najbardziej prosty sposób smakuje najlepiej.
Lekko podgotowane liście wystarczy skropić oliwą i octem winnym.Przygotowując tę roślinę należy po dokładnym umyciu odciąć korzenie i najgrubszą, twardąłodygę , a następnie ugotować w osolonej wodzie/ al dente/ . Miękkie , ale wciąż jędrne ugotowane liście zanurzyć na chwilę w zimnej wodzie i przełożyć na sito do odsączenia.W mojej kuchni ta zielona roślinka podawana była z makaronem z omletem , w rożnego rodzaju sałatkach , a nawet jako dodatek do pizzy.
Składniki: / 2 porcje/160 g spaghetti razowe2 garście agretti1/2 cebulimały kawałek ostrej papryczki1 ząbek czosnku2 łyżki oliwy z oliwekskórka cytrynowa/do smaku/starty parmezan do posypaniasól i pieprz do smaku-Cebulę drobno pokroić i wraz z czosnkiem lekko podsmażyć na oliwie używając głębokiej patelni/ czosnek można usunąć/.-W dużym rondelku nastawić wodę na makaron.-Do gotującej się wody dodać sól/ w-g uznania/ i wrzucić makaron oraz dokładnie umyte i obrane liście agretti.-Gotować razem ok. 8 minut od czasu do czasu zamieszać.-Ugotowany makaron wraz z warzywem przecedzić i przełożyć na patelnię z podsmażoną cebulą.-Dodać pokrojoną papryczkę, skórkę cytrynową i wymieszać i przetrzymując patelnię na malutkim ogniu.- Dolać kilka łyżek wody z gotowania by wytworzył sie lekki sosik.-Doprawić do smaku , nałożyć na talerze i posypać startym serem.
Spaghetti ugotowane w ten sam sposób zamiast z cebulą , papryczką i czosnkiem można połączyć na patelni z podsmażonym boczkiem lub bekonem.Otrzymamy w ten sposób zupełnie inny smak dania, równie pyszny.
