Wykonanie

Zapiekankę z płatów lasagne można przygotować na wiele sposobów. Za każdym razem, kiedy zmieniamy składniki nadzienia otrzymujemy nowe , pyszne i niepowtarzalne danie .

Lasagne można zapiekać z każdym warzywem , dowolną
mieszanką warzyw i na nowo odkrywaćsmak tego dania. Dodatek beszamelu i róznych
serów nadaje mu kremowej konsystencji iniepowtarzalnego smaku. Składniki te nie tylko dają cudowny smak, ale podnoszą znaczniekaloryczność potrawy. Prawdziwa,włoska lasagne wymaga tych składników ,ale czasem można jątrochę oszukać.............np.do
sosu beszamelowego zamiast
mleka można użyć lekkiego
bulionuwarzywnego,
masło można zastapić
oliwą, a cięzkie
tłuste sery mozzarellą lub chudą
ricottą.....ale po co?.....przeciez wyjatkowość tego dania ukryta jest w kompozycji róznych pysznych
serów i sosu!Tym razem jednak do mojej zapiekanki użyłam tradycyjnych składników i ....warto było...

Z podanych składników przygotowałam lasagne w dwóch foremkach. Jedna powędrowała do zamrażarki, a druga do piekarnika.Składniki: /4 porcje/

250 g płatów lasagne300 g
mozzarelli /fior di latte/500 g
sosu beszamelowego5-6
karczochówsok z cytryny2 ząbki
czosnku3 łyżki
oliwy z oliwek1/4 szklanki
bulionu2 łyżki pokrojonej zielonej pietruszki/ lub koperku/
sól i
pieprz do smaku na
sos beszamelowy
500 ml
mleka50 g
mąki pszennej50 g
masłasól,
pieprz i
gałka muszkatołowa do smakuWykonanie:-
Karczochy oczyścić, usunąć zewnętrzne twarde
płatki , aż ukażą się delikatne jaśniejsze liście. Odciąć górną część, przekroić na pół i usunąć środkowe włoski / jeśli są /. Umieścić w zimnej wodzie z
sokiem cytrynowym /karczochy szybko ciemnieją/.Obrać i pokroić również łodyżkę , dodać do
karczochów.-Przygotowane w ten sposób
karczochy wyjąć z
wody, dobrze odsączyć i przełożyć na patelnię z
oliwą i
czosnkiem.- Smażyć kilka minut mieszając od czasu do czasu. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Dodać
bulion, zieloną
pietruszkę i dusić do miękkości/ok. 6-10 minut/.-Przygotować
sos beszamelowy:
masło roztopić, dodać
mąkę i mieszając przygotować lekką zasmażkę. Dodać ciepłe
mleko i wciąż mieszając drewnianą łyżką lub trzepaczką gotować na małym ogniu do zgęstnienia sosu. Doprawić do smaku
solą ,
gałką muszkatołową i
pieprzem.-W osolonej wodzie z dodatkiem łyżki
oleju podgotować płaty lasagne. Po wyjęciu z wrzątku przelać zimną
wodą i przełożyć na suchą ściereczkę.-Spód naczynia do zapiekania /użyłam blaszki wyłożonej papierem do pieczenia/ posmarować cienką warstwą sosu.-Ułożyć płaty i n nałożyć warstwę
karczochów, polać sosem i posypać kawałkami pokruszonej
mozzarelli.-Ułożyć kolejną warstwę ciasta,
karczochy, sos i
ser.-Czynność powtórzyć do całkowitego wykończenia składników. Ilość warstw zależ y od wielkości użytego naczynia.-Ostatnią warstwę powinno stanowić ciasto pokryte sosem i posypane obficie
startym serem.-Zapiekać ok.30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C
