Wykonanie

Risotto można łączyć z dowolnie wybranymi warzywami i zawsze będzie ono jedyne i niepowtarzalne. Doskonale smakuje z
zielonym groszkiem i całkiem nieźle ze świeżym
bobem. Ale o tym można się przekonać tylko wówczas, gdy je spróbujemy. Kto lubi
bób nie muszę szczególnie zachęcać.Risotto z
bobem przygotowuje się bardzo szybko. Jest tylko jedno ale.....Ziarenka
bobu muszą być bardzo
młode ,wówczas wystarczy je lekko podgotować i połączyć z
ryżem. Często jednak po wstępnym obgotowaniu powinno się je obrać ze skórki i dopiero wówczas dodać do
ryżu. Mój
bób był tak świeży ,że
jadłam go na surowo /tak , tak również na surowo
jada się bób/

Zasada przygotowania risotto z
bobem właściwie niczym nie różni się od tradycyjnej metody jego gotowania. Wystarczy przygotować
ryż, warzywa, dodatki ,
bulion i po kilkunastu minutach danie jest gotowe.........Składniki: na 2 porcje1 szklanka świeżego
bobu1 szklanka
ryżu "Arborio" (albo innego do risotto)1 niewielka
cebulaok. 3 szklanki
bulionu warzywnego1/4 szklanki białego,
wytrawnego wina2 łyżeczki dowolnych świeżych
ziół /majeranek,
tymianek,
koperek..../30-40 g
masła2 łyżka
startego sera pecorino /lub parmezan/2 łyżki
białego serka kremowego/ pecorino/
pieprz świeżo zmielonyWykonanie:

-
Bób podgotować w lekko osolonej wodzie. Jeśli wymaga obrać ze skórki.-Przygotować
bulion warzywny.-Na głębokiej patelni lub rondlu podgrzać
masło i na małym ogniu podsmażyć drobno pokrojona cebulkę/nie przyrumieniać/-Dodać
ryż i mieszając podsmażyć chwilę, aż
ryż stanie się szklisty.-Podlać
winem i gotować do odparowania
alkoholu.-Dodać 2 chochelki gorącego
bulionu /powinien przykrywać ryż/ i gotować na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.-Kiedy płyn zostanie wchłonięty przez
ryż, należy uzupełnić go ponownie i kontynuować gotowanie do pożądanej miękkości
ryżu.-Kilka minut przed końcem gotowania dodać
bób ,wymieszać i dokończyć gotowanie.-Na koniec dodać
starty ser,
serek kremowy, doprawić do smaku
solą i świeżo zmielonym
pieprzem , starannie wymieszać.-Dodać posiekane
zioła i przełożyć na talerze.

