Wykonanie
Jeśli chcemy przygotować ciekawą i elegancką przystawkę dla naszych gości, to proponuję
sałatkę podaną w miseczkach z
topionego sera /Parmigiano,Grana Padano/.
Sery te są już dostępne w naszych sklepach ,a czasem warto zrobić coś fajnego nie zważając na cenę,albo zastąpić innym ,podobnym. U nas
sery tego typu są luksusem, a we Włoszech sypie się je prawie do wszystkiego i nie ma prawa zabraknąć go w lodówce...Ale może powrócę do mojej sałatki,której bazę stanowią ostatnie już w tym sezonie
szparagi.
Składniki:150 g startego
parmezanu na koszyczki/4/3
jajka300 g
szparagów1/2szklanki
majonezu3 łyżki gęstego
jogurtu naturalnego1 łyżeczka
musztardy miodowej
sólpieprzkilka gałązek np.
tymiankuliście
sałaty do dekoracji
Wykonanie:Przygotować miseczki serowe/ zobacz Obrane, pozbawione twardej części
szparagi ugotować tak, aby były miękkie i jędrne/ zobacz /Jajka ugotować na twardo ,pokroić w ćwiartki. Przygotować
sos majonezowy łącząc ze sobą
majonez,
jogurt i
musztardę, doprawić do smaku. Zimne
szparagi układać na przemian z
jajkami w koszyczku
serowym. Całość doprawić
solą i
pieprzem,polać
majonezem i ozdobić gałązką
tymianku lub posypać
szczypiorkiem.