Wykonanie
I już po Świętach. Tegoroczne zapamiętam jako wyjątkowe, bo białe bardziej niż Boże Narodzenie. Zewsząd zerkające białe śniegowe zające - świąteczne bałwanki, pasowały jak ulał na Prima Aprilis.Dziś w drodze z pracy w
radio miły głos meteorologa mówił że najlepsza rada to nie przejmować się tym na co wpływu nie mamy. A na zimę przecież wpływu nie mamy. Tylko że powinnam właśnie szykować ogródek, powinny zakwitać tulipany, żonkile i krokusy, a w polach powinno być słychać żurawie. I wcale się tym nie przejmuję że wszystko będzie później, bo przecież i tak będzie. Nie przejmuję się, ja po prostu mam już dość :) A więc ... Zimo, ty już wiesz co :)
Tarta w takim właśnie wydaniu wpadła mi w oko u Kasi, gdzie wyglądała tak apetycznie że wiedziałam że prędzej czy później będzie moja :) Zaintrygował mnie w niej przede wszystkim beszamel, pokrywający nadzienie zamiast tradycyjnej masy jajeczno-śmietanowej, takiej tarty jeszcze nie piekłam.
Kasiu, dziękuję :) Pomysł na tartę jest świetny.
Ciasto francuskie zamieniłam na kruche, do którego dodałam
czosnek granulowany i
zioła prowansalskie.Bardzo polecam, wyszło pysznie.Przepis podaję po moich zmianach, a po tartę na cieście francuskim odsyłam do Kasi .Przepis na kruche ciasto przepisałam kiedyś niestety nie pamiętam już skąd, od siebie dodałam
czosnek i
zioła.

Składniki podaję na formę o średnicy 23 cm.Ciasto kruche:250 g
mąki pszennej ( u mnie krupczatka)1 łyżeczka
ziół prowansalskich1/2 łyżeczki
czosnku granulowanego125 g
masła1
żółtko50 -60 g
wodyszczypta
soli morskiejNadzienie:ok. 500 g
pieczarek2 duże
cebulemały
brokuł1-2 łyżki
oleju do smażeniaok. 100 g
sera żółtego startego na grubych oczkach
Sos beszamelowy:2 łyżki
masła2 łyżki
mąki pszennej250 ml
mlekapieprz i
sól do smakuW pierwszej kolejności z podanych składników zagniatamy kruche ciasto.
Mąkę mieszamy z
solą,
ziołami prowansalskimi i
czosnkiem granulowanym. Następnie dodajemy
masło pokrojone w kawałki i siekamy je z
mąką. Dodajemy
żółtko i
wodę i zagniatamy aż ciasto będzie gładkie. Jeśli chodzi o
wodę to dodajemy najpierw 50 g,
potem dodajemy więcej jeśli ciasto będzie za suche.Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy składniki nadzienia.
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki.
Cebulę kroimy w piórka.
Brokuł dzielimy na małe różyczki, wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez ok 2-3 min. od chwili zagotowania,
potem odcedzamy na durszlaku i przepłukujemy zimną
wodą.Na patelni rozgrzewamy
olej, w pierwszej kolejności należy zeszklić lekko
cebulę. Następnie dodajemy pokrojone
pieczarki i całość smażymy aż będą miękkie, a wydzielający się z nich sos odparuje.Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C.Ciasto po godzinie czasu wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy (dobrze jest wałkować
między dwoma arkuszami folii spożywczej) na okrągły kształt i przenosimy na wałku do formy. Formę wyklejamy
ciastem łącznie z brzegami, obcinając nadmiar ciasta nożem. Ciasto nakłuwamy widelcem, lub kładziemy na wierzch papier do pieczenia i obciążnik ( np. w postaci
grochu lub
fasoli), aby ciasto nie unosiło się do góry, a brzegi nie opadały.Ciasto pod tartę pieczemy w nagrzanym piekarniku z obciążnikiem przez 15 min.
Potem wyjmujemy z piekarnika ściągamy papier z obciążnikiem i wkładamy z powrotem jeszcze na 5 min. do piekarnika.W czasie kiedy spód kruchy
siedzi w piekarniku przygotowujemy beszamel. W rondelku rozpuszczamy
masło, dodajemy
mąkę i dokładnie mieszamy. Dolewamy
mleko, doprawiamy
solą i
pieprzem. Całość podgrzewamy cały czas mieszając, aż do powstania jednolitego, gęstego, kremowego sosu. W razie potrzeby jeszcze raz doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Podpieczone ciasto po wyżej podanym czasie wyjmujemy z piekarnika. Na powierzchni ciasta wykładamy
pieczarki z
cebulą. Wylewamy beszamel, układamy różyczki
brokuła, a na końcu posypujemy tartę
żółtym serem, starając się ominąć
brokuły.Całość zapiekamy w nagrzanym piekarniku przez ok. 15 min.Smacznego ;)