Jedliście ciasto z piwem? bo ja jadłam pierwszy raz i na pewno nie ostatni..ciasto jest mięciutkie..puszyste i bardzo , bardzo smaczne..Przepis znaleziony na blogu Margarytki i cytuję za autorką.. ja zrobiłam babkę i babeczki , zamiast skórki z cytryny dałam skórkę pomarańczową i nie zrobiłam polewy..akurat przyszła koleżanka i zjadłyśmy babeczki bez polewy..3 szkl.mąki pszennej1,5 szkl. cukru1 szkl. jasnego piwa (można użyć piwacytrynowego)1 szkl.oleju albo 200 g roztopionej margaryny4 jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia½ łyżeczki soli1 łyżka cukru waniliowegoskórka otarta z jednej cytrynycukier pudersok z połowy cytrynyskórka cytrynowa d o dekoracjiJajka wbić do miski, ubić na puszystą masę dodając stopniowo cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Cały czas ucierając, dodawać mąkę wymieszaną z solą i proszkiem oraz stopniowo olej (trochę mąki, trochę tłuszczu). Wlać piwo, dodać skórkę cytrynową i wymieszać. Ciasto przelać do jednej dużej albo dwóch mniejszych foremek posmarowanych masłem i oprószonych mąką (ja użyłam tłuszczu w sprayu i już nie oprószałam mąką). Uważać, aby formę wypełnić ciastem tylko do 2/3 wysokości, bo babka sporo urośnie.Piekarnik nagrzać do 175 -190 stopni i piec 45 – 60 minut (do tzw suchego patyczka) – ja piekłam 45 minut w 175 stopniach w termoobiegu z dolną grzałką.Gdy babka ostygnie przygotować lukier: cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i niewielką ilością gorącej wody. Babkę polukrować i posypać skórką cytrynową.