Wykonanie
Serce na dłoni...?Zamiast czuć do Niego/Niej
miętę może powiesz - czuję do Ciebie cynamon?Świetne
cynamonowe bułeczki!Za przesłanie przepisu bardzo dziękuję Ewie :-).Składniki na 8 sztuk:250 ml
kefiru lub
maślanki120 g
masła, roztopionego500 g
mąki pszennej chlebowej60 g
cukru14 g
drożdży świeżych lub 7 g
drożdży suchych1 łyżeczka otartej
skórki z cytryny1 łyżeczka otartej skórki z
pomarańczyszczypta
soliNadzienie:100 g płynnego
miodu (lub kilka łyżek
syropu klonowego)3 czubate łyżki
cynamonuPonadto:1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mleka do posmarowania przed pieczeniem
cukier demerara do posypania (niekoniecznie)Roztopić
masło, gorące wymieszać z
maślanką. W misce wymieszać dokładnie
mąkę z suchymi
drożdżami (ze świeżymi zrobić wcześniej rozczyn), dodać
cukier, obie skórki i ciepłą mieszankę
maślanki z tłuszczem, wyrobić mikserem z hakiem najpierw na niższych obrotach później na wyższych na gładkie ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (podwojenia objętości) w ciepłym miejscu.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na lekko posypanej
mąką powierzchni na prostokąt (ok. 40 x 35 cm). Nadzienie:
miód rozsmarować równomiernie na cieście i posypać
cynamonem. Ciasto podzielić na 8 pasków (5 cm x 35 cm). Każdy pasek zwinąć w spiralę i uformować
serce (tak jak na zdjęciu poniżej), dobrze połączyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odłożyć na 15 - 30 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem
serca posmarować
jajkiem z
mlekiem oprószyć
cukrem.


Piec w temperaturze 170ºC przez około 20 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do
chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough ' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).