Wykonanie

Na wielu blogach trwa pieczenie rogalików
śniadaniowych. Nie jestem pewna co to dokładnie za akcja, niemniej jednak dziewczyny zmotywowały mnie to ruszenia tyłka i wstawienia zaczynu na
drożdżowe rogale idealne do podania z
dżemem morelowym.Czasem sobie myślę, że to dobrze, że w internecie jest aż tylu blogerów kulinarnych. Motywujemy się wzajemnie do pracy. Rywalizujemy o czytelników. I co najważniejsze podnosimy swoje umiejętności przygotowując przepisy „konkurencji”. Czasem okazuje się, że podany przez innego blogera przepis to
fake a przygotowana z niego potrawa różni się od tej pokazanej na obrazku. Nie posuwałabym się do oskarżeń, że autorzy tych przepisów specjalnie oszukują lub zdjęcia pokazują np gotowe potrawy kupione w supermarkecie a przepis jest tylko inwencją twórczą. Czasem czynniki środowiskowe (
marki półproduktów, temperatura piekarnika czy chociażby słynna wilgotność powietrza gdy pieczemy
bezy) stanowią główną
winę. Każdy z nas ma również swoje przyzwyczajenia w kuchni i różny poziom umiejętności.

Składniki:500g
mąki pszennej tortowej25g świeżych
drożdży1
jajko65g prawdziwego
masła200ml ciepłego
mleka1 łyżka
maślanki (lub
kefiru)0.5 łyżeczki
soli3 łyżki
cukruDrożdże,
cukier, łyżkę
mąki,
maślankę oraz kilka łyżek ciepłego (nie gorącego)
mleka przekładamy do wysokiej szklanki (lub wyższej miseczki). Mieszamy dokładnie aby
drożdże się dobrze rozpuściły. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na jakieś 15-20 minut (
drożdże powinny ruszyć i podwoić swoją objętość).Przesianą
mąkę,
sól,
jajko, wstawiony wcześniej zaczyn, resztę
mleka oraz
masło przekładamy do miski. Wyrabiamy gładkie ciasto, które nie powinno kleić się do rąk (ani do misy miksera). Powierzchnia powinna być lekko lśniąca. Ja mieszałam swoim kitchenaid’em przez prawie 10 minut końcówką z hakiem. Jeżeli po tym czasie ciasto jest zbyt rzadkie – dodajemy
mąki, jeżeli zbyt twarde – ciepłego
mleka. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto można mieszać również w maszynie do pieczenia
chleba na programie „makaron”.Gdy ciasto podwoi objętość dzielimy je na kawałki po 110-120g każdy. Powinno ich wyjść około 8-10. Każdy kawałek rozwałkowujemy na długi prostokąt i zwijamy od siebie. Formujemy rogalik i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odległościach. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy ponownie na godzinę.Silikonowym pędzelkiem smarujemy każdy rogalik z wierzchu
mlekiem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Powinny się ładnie zrumienić z wierzchu. Studzimy na kratce.