Wykonanie

Od ostatniej
chałki spodobało mi się wypiekanie różnych
chlebów i
bułek. Cudownie jest budzić się rano i móc konsumować takie pyszne rzeczy z własnej produkcji. Ostatnia partia tych rogalików wyszła z piecyka chwilę przed północą i chociaż były bardzo gorące to musieliśmy spróbować po kawałeczku! Część zrobiłam z nadzieniem, ponieważ z zapałem kupuję
rogale z
marmoladą i zajadam się nimi od dzieciństwa :) Mając przepis na swoje własne maleństwa
mogę jeść je w każdej chwili. Ciasto nie wymaga wielkiego wysiłku, a samo zawijanie jest niezwykle szybkie i przyjemne. Jeśli jeszcze nie
mieliście okazji robić swoich własnych rogalików to zachęcam do wypiekania właśnie tych! :)Składniki:/8 sztuk/180g
mąki pszennje100g
mąki ryżowej16g świeżych
drożdży100ml ciepłego
mleka3 łyżki
cukru0,5 łyżeczki
soli1 łyżka
kefiru1
jajko30g
masłaPrzygotowanie:Robimy zaczyn. Do miseczki kruszymy
drożdże, dodajemy łyżkę
mąki,
cukier,
kefir oraz odrobinę
mleka i dokładnie rozcieramy. Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż
drożdże się ruszą.W garnku umieszczamy
mąkę,
sól, roztrzepane
jajko,
masło, a także przygotowany zaczyn. Pożądanie wyrabiamy ciasto przez około 10 min, aż pozbędziemy się wszelkich grudek. Masa nie może być zbyt rzadka. Odkładamy garnek w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką.Gotowe ciasto wyjmujemy na oprószony
mąką blat i dzielimy na 8 kawałków. Każdy rozwałkowujemy na prostokąt i zawijamy. Ewentualnie ciasto można posmarować ulubionym dżemem/
marmoladą i dopiero zawijać :) Następnie składamy tworząc kształt półksiężyca. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy wierzch
mlekiem i wstawiamy rogalika do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut, aż ładnie się zarumienią.Studzimy na metalowej kratce i zajadamy.Smacznego!

