Wykonanie
Zielone i proste do wykonania ciasto z dodatkiem
szpinaku :-). Wywodzi się z Turcji, jego turecka nazwa to Ispanaklı Kek. Dość popularne i 'na czasie' także w Polsce, czy to z powodu koloru, czy z powodu niecodziennego dodatku czy zwyczajnie dlatego, że jest wykonane z łatwo dostępnych i tanich składników. Smakuje bardzo dobrze - jest wilgotne i tak, w smaku można wyczuć
szpinak (wbrew temu, co mówią i piszą, ja go lekko czułam, ale może dlatego, że wiedziałam, co jem, co mi w ogóle nic nie przeszkadzało, uwielbiam go) a całe ciasto jest oczywiście przyjemnie
cytrynowe, słodkie lecz nie przesłodzone. Ciasto w wersji z ziarenkami
granatu zamiast
truskawek nazywane jest 'leśnym mchem', może znacie je pod tą nazwą? Z ciasta można także upiec muffinki, polecam :-).Składniki:350 - 400 g
szpinaku*3 duże
jajka3/4 - 1 szklanka drobnego
cukru do wypieków1 szklanka
oleju słonecznikowego lub rzepakowego2 szklanki
mąki pszennej**3 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
soku z cytrynyskórka otarta z 1
cytryny*
Mrożony szpinak rozmrozić na sitku, po czym odcisnąć z nadmiaru
wody. Warto też zmiksować blenderem, by ciasto miało bardziej jednolity kolor.
Świeży szpinak (bez łodyżek) umieścić w malakserze lub rozdrobnić blenderem. Powinna powstać gęsta papka drobno posiekanych liści.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia, odłożyć.W misie miksera umieścić
jajka, w całości, wsypać
cukier i rozpocząć ubijanie. Ubijać (końcówkami miksera do ubijania piany z
białek) na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy, która nawet
potroi swoją objętość. Do ubitej piany strużką wlewać
olej, nie zaprzestając miksowania. Dodać
szpinak, sok i
skórkę z cytryny, zmiksować.Do masy szpinakowej dodać
mąkę z
proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką do połączenia.Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej uprzednio papierem dopieczenia (sam spód). Piec w temperaturze 165ºC przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić w formie, następnie na kratce.Ciasto urośnie z górką, którą trzeba odciąć. Można zjeść, można też pokruszyć a okruchy zachować do dekoracji. Pozostałe ciasto przekroić na 2 blaty.Masa śmietankowa:250 ml
śmietany kremówki 36%125 g
serka mascarpone1,5 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii lub
cytryny lub
soku z cytrynyWszystkie składniki powinny być schłodzone.Składniki na krem umieścić w misie miksera i zmiksować do otrzymania gęstego
kremu śmietankowego.Dodatkowo:liście
szpinaku, do dekoracjiświeże
truskawki, do dekoracjiWykonaniePierwszy blat ciasta położyć na paterze. Posmarować
kremem śmietankowym zostawiając niedużo kremu do dekoracji. Przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch ciasta lekko posypać okruchami, wokół brzegów poukładać listki
szpinaku, z reszty
kremu śmietankowego zrobić na nich rozetki (wyciskając z rękawa cukierniczego z tylką w postaci gwiazdki), udekorować
truskawkami.Przechowywać w lodówce.** Najpierw warto przygotować sobie 1,5 szklanki
mąki z
proszkiem do pieczenia. Pół szklanki trzymać w zanadrzu i jeśli ciasto będzie wydawało się bardzo gęste, nie dosypywać. Ilość dodanej
mąki może zależeć od ilości
szpinaku, jego rozdrobnienia, odsączenia itp.Smacznego :-).
Źródło przepisu - Yemek Tarifleri .