Wykonanie

Angielski deser
trifle - prawdopodobnie ma więcej wariacji
smakowych niż nasze polskie pierogi ;-) choć najpopularniejszy to po prostu
truskawki,
galaretka, krem budyniowy,
bita śmietana. Tradycyjnie spód pucharku wypełnia
galaretka z
owocami, na niej można ułożyć
biszkopty - mogą być pozostałe z innych ciast, mogą być kupne.
Biszkopty namokną od
galaretki (kładziemy je zanim
galaretka zdąży stężeć), można je też porządnie skropić
alkoholem (ja zrobiłam wersję bezalkoholową i nasączyłam je kompotem z
rabarbaru). Kolejna warstwa to pyszny domowy
budyń waniliowy, tradycyjnie jest on dość rzadki i znacie go pod nazwą kremu angielskiego, choć ja z chęcią wykorzystuję tutaj creme patissierie.
Potem warstwy się powtarzają - mamy znowu wilgotne i pyszne
biszkopty,
budyń... itd. dopóki nam wystarczy naczynia ;-). Górę stanowi warstwa
bitej śmietany i dekoracja ze świeżych
owoców. Wszystkie komponenty deseru są łatwo dostępne, w UK można kupić je gotowe (
biszkopt przycięty w śmieszne kwadraty lub prostokąty w sam raz do nasączania,
budyń w kartoniku, już gotowa ubita
śmietana w kubeczku - tak, tak! czy może być prościej...?). Ja często korzystam z kupnych
biszkoptów, ale
budyń robię sama - można przechowywać go w lodówce do 3 dni. Czekam na zdjęcia Waszych pysznych deserów :-).Składniki na 4 - 6 porcji:ok. 400 g
truskawekbiszkopty lub domowe ciasto
biszkoptowe (pokrojone na kawałki)
budyń waniliowy (Wasz ulubiony lub z przepisu poniżej)1
galaretka truskawkowanasączenie, do wyboru:
sherry brandy,
calvados, limoncello,
galaretka truskawkowa, kompot
truskawkowo -
rabarbarowy itp.300 - 400 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej + 1 łyżka
cukru pudruPrzygotować 4 pucharki do
trifle.
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu.
Truskawki pokroić na plasterki, środkowe ładne kawałki pozostawić do ozdoby wokół naczynia, resztę
truskawek umieścić na dnie pucharków, zalać
galaretką (połowa
galaretki na 4 pucharki). Odłożyć do stężenia. Na warstwie
galaretki wokół naczynia poukładać plasterki
truskawek.
Biszkopty poukładać na
galaretce i zalać resztą
galaretki - odstawić do lodówki (można też wykorzystać nasączenie z przepisu). Na warstwę
biszkoptów wyłożyć
budyń wanilowy. Na wierzch wyłożyć
śmietanę kremówkę ubitą z
cukrem pudrem. Ozdobić świeżymi
owocami i wiórkami czekoladowymi (dowolnie).Przechowywać w lodówce.Krem budyniowy:6
żółtek100 g drobnego
cukru do wypieków30 g
mąki pszennej450 ml
mleka1 łyżeczka pasty z
wanilii lub nasionka z 1
laski waniliiŻółtka i
cukier utrzeć do białości i puszystości. Dodać 50 ml
mleka,
mąkę, pastę z
wanilii i zmiksować.Resztę
mleka zagotować. Na wrzące
mleko wlać masę
żółtkową i gotować, mieszając często, jak
budyń, do zgęstnienia. Gotowy krem przykryć folią spożywczą, w taki sposób, by folia dotykała kremu i wystudzić.Uwaga: do tego deseru bardziej pasuje
budyń rzadszy niż gęsty, można więc dodać 1
żółtko mniej (jeśli taki lubicie).Smacznego :-).
