Wykonanie
Jeśli kręcimy domowe
lody - wtedy tylko z najlepszych składników. Wybierajmy produkty świeże a
owoce w miarę możliwości ekologiczne np. z własnego ogródka. Pierwsze w tym sezonie
lody musiały być
rabarbarowe! Dla koloru i smaku
rabarbar połączyłam z
truskawkami. Podobnie jak w bułeczkach budyniowych
rabarbar i
truskawki wcześniej gotujemy w karmelowym
syropie - dzięki temu
owoce są miękkie, słodziutkie, klejące.. dodajemy je w ostatniej fazie wyrabiania
lodów, mieszając szybko i niedbale. Lubię, jak
lody są kilkukolorowe, z pasmami
owoców i
wanilii.. Te pachną mocno karmelem.. Bardzo polecam!Składniki na około 1,2 litra
lodów:500 ml
mleka 3,2% (pełnego)250 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%100 g
cukru3 duże
żółtkanasionka z 1
laski wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z
waniliiDo garnuszka z grubszym dnem wlać
mleko, kremówkę, dodać ziarenka
wanilii lub ekstrakt
waniliowy. Gotując na niedużym ogniu doprowadzić do wrzenia.W międzyczasie w drugim naczyniu utrzeć
żółtka z
cukrem (mikserem z trzepaczkami do ubijania
białek), do uzyskania jasnego, puszystego kremu. Krem z
żółtek wlać do
mleka, cały czas mieszając. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając łyżką, do lekkiego zgęstnienia: mieszanka powinna lekko oblepiać łyżkę (będzie lekko gęsta). Natychmiast zdjąć z palnika, nie doprowadzając do wrzenia -
lody by się zwarzyły. Wystudzić, następnie przykryć folią spożywczą, schłodzić do temperatury lodówkowej.Wlać do maszyny do
lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta. Pod sam koniec wyrabiania
lodów dodać mieszankę
rabarbarowo -
truskawkową i niedbale wymieszać. Przełożyć do pojemniczka i włożyć na kilka godzin do zamrażarki.300 g
rabarbaru, pociętego w kosteczkę (nie obieramy łodyg)200 g
truskawek130 g
cukru3 łyżki
wodyNa małą patelnię wysypać
cukier, wymieszać z
wodą. Podgrzewać (nie mieszając już ani razu!) na średniej mocy palnika do momentu rozpuszczenia się
cukru. Kiedy
cukier się rozpuści lekko zwiększyć moc palnika i gotować do momentu aż karmel osiągnie złoty kolor (uważając, by nie przypalić). Dodać pocięty
rabarbar,
truskawki, wymieszać. Pogotować do momentu aż sok puszczony przez
rabarbar i
truskawki częściowo wyparuje i otrzymamy
owoce w gęstym karmelowym
syropie. Zdjąć z palnika, wystudzić. Schłodzić do temperatury lodówkowej.
Lody można również wykonać bez maszyny - schłodzone składniki zmiksować, przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia mniej więcej co 30 minut przez pierwsze 3 godziny zmiksować, by nie wytworzyły się kryształki
lodu i
lody były bardziej puszyste. Po tym czasie wymieszać z mieszanką
rabarbarowo -
truskawkową. Zamrozić.Smacznego :-).