ßßß Cookit - przepis na Lody rabarbarowo - truskawkowe

Lody rabarbarowo - truskawkowe

nazwa

Wykonanie

Jeśli kręcimy domowe lody - wtedy tylko z najlepszych składników. Wybierajmy produkty świeże a owoce w miarę możliwości ekologiczne np. z własnego ogródka. Pierwsze w tym sezonie lody musiały być rabarbarowe! Dla koloru i smaku rabarbar połączyłam z truskawkami. Podobnie jak w bułeczkach budyniowych rabarbar i truskawki wcześniej gotujemy w karmelowym syropie - dzięki temu owoce są miękkie, słodziutkie, klejące.. dodajemy je w ostatniej fazie wyrabiania lodów, mieszając szybko i niedbale. Lubię, jak lody są kilkukolorowe, z pasmami owoców i wanilii.. Te pachną mocno karmelem.. Bardzo polecam!
Składniki na około 1,2 litra lodów:
500 ml mleka 3,2% (pełnego)
250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
100 g cukru
3 duże żółtka
nasionka z 1 laski wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Do garnuszka z grubszym dnem wlać mleko, kremówkę, dodać ziarenka wanilii lub ekstrakt waniliowy. Gotując na niedużym ogniu doprowadzić do wrzenia.
W międzyczasie w drugim naczyniu utrzeć żółtka z cukrem (mikserem z trzepaczkami do ubijania białek), do uzyskania jasnego, puszystego kremu. Krem z żółtek wlać do mleka, cały czas mieszając. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając łyżką, do lekkiego zgęstnienia: mieszanka powinna lekko oblepiać łyżkę (będzie lekko gęsta). Natychmiast zdjąć z palnika, nie doprowadzając do wrzenia - lody by się zwarzyły. Wystudzić, następnie przykryć folią spożywczą, schłodzić do temperatury lodówkowej.
Wlać do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta. Pod sam koniec wyrabiania lodów dodać mieszankę rabarbarowo - truskawkową i niedbale wymieszać. Przełożyć do pojemniczka i włożyć na kilka godzin do zamrażarki.
300 g rabarbaru, pociętego w kosteczkę (nie obieramy łodyg)
200 g truskawek
130 g cukru
3 łyżki wody
Na małą patelnię wysypać cukier, wymieszać z wodą. Podgrzewać (nie mieszając już ani razu!) na średniej mocy palnika do momentu rozpuszczenia się cukru. Kiedy cukier się rozpuści lekko zwiększyć moc palnika i gotować do momentu aż karmel osiągnie złoty kolor (uważając, by nie przypalić). Dodać pocięty rabarbar, truskawki, wymieszać. Pogotować do momentu aż sok puszczony przez rabarbar i truskawki częściowo wyparuje i otrzymamy owoce w gęstym karmelowym syropie. Zdjąć z palnika, wystudzić. Schłodzić do temperatury lodówkowej.
Lody można również wykonać bez maszyny - schłodzone składniki zmiksować, przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia mniej więcej co 30 minut przez pierwsze 3 godziny zmiksować, by nie wytworzyły się kryształki lodu i lody były bardziej puszyste. Po tym czasie wymieszać z mieszanką rabarbarowo - truskawkową. Zamrozić.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/lody-rabarbarowo---truskawkowe