ßßß Cookit - przepis na Lody truskawkowo-rabarbarowe

Lody truskawkowo-rabarbarowe

nazwa

Wykonanie

Nie mam dzieci. Moi Rodzice są za daleko, żeby świętować ze mną Dzień Dziecka, choć pamiętają o nim zawsze. Postanowiłam więc, że troszkę nas porozpieszczam - w końcu każda okazja jest dobra.
A co może być lepszego na Dzień Dziecka niż lody...? No nic. Przynajmniej moim zdaniem.
Przygotowałam więc wyjątkowo łatwe i niesamowicie pyszne lody truskawkowo-rabarbarowe. Świeży smak truskawek miesza się z kwaśnym rabarbarem, a dzięki dodatkowi skondensowanego, słodkiego mleka nie trzeba zawracać sobie głowy robieniem kremu z żółtek i innymi skomplikowany sprawami. Wystarczy podgotować rabarbar, zmiksować z resztą składników, zamrozić - i gotowe. Lody mają idealną, gładko-kremową konsystencję i pyszny, owocowy smak. Polecam wszystkim - małym i dużym.
Składniki:
(na 1,3 l lodów)
350 g truskawek
250 g rabarbaru
1 łyżka cukru
3 łyżki wody
250 ml śmietany kremówki (38%)
350 g słodzonego skondensowanego mleka
Rabarbar pokroić na niewielkie kawałki. W garnku skarmelizować cukier z wodą, dodać kawałki rabarbaru. Dusić pod przykryciem, aż zupełnie zmięknie i się rozpadnie. Ostudzić.
Rabarbar zmiksować blenderem z truskawkami na gładką masę, można przetrzeć przez sitko.
Schłodzone w lodówce mleko wymieszać z owocami, dodać kremówkę, dokładnie połączyć.
Masę przelać do maszyny do lodów. Gdy skończy pracę, przełożyć lody do pudełka i zamrozić.
Wyjąć z zamrażarki 20 minut przed podaniem, aby lody zmiękły.
Smacznego!
Brunch udał się znakomicie - ale o nim, i o pysznościach, które na niego przygotowałam, w następnym wpisie.
Źródło:http://razadobrze.blogspot.com/2014/06/na-dzien-dziecka-lody-truskawkowo.html