Wykonanie
Nie mam dzieci. Moi Rodzice są za daleko, żeby świętować ze mną Dzień Dziecka, choć pamiętają o nim zawsze. Postanowiłam więc, że troszkę nas porozpieszczam - w końcu każda okazja jest dobra.A co może być lepszego na Dzień Dziecka niż
lody...? No nic. Przynajmniej moim zdaniem.Przygotowałam więc wyjątkowo łatwe i niesamowicie pyszne
lody truskawkowo-
rabarbarowe. Świeży smak
truskawek miesza się z kwaśnym
rabarbarem, a dzięki dodatkowi skondensowanego, słodkiego
mleka nie trzeba zawracać sobie głowy robieniem kremu z
żółtek i innymi skomplikowany sprawami. Wystarczy podgotować
rabarbar, zmiksować z resztą składników, zamrozić - i gotowe.
Lody mają idealną, gładko-kremową konsystencję i pyszny,
owocowy smak. Polecam wszystkim - małym i dużym.
Składniki:(na 1,3 l
lodów)350 g
truskawek250 g
rabarbaru1 łyżka
cukru3 łyżki
wody250 ml
śmietany kremówki (38%)350 g słodzonego skondensowanego
mlekaRabarbar pokroić na niewielkie kawałki. W garnku skarmelizować
cukier z
wodą, dodać kawałki
rabarbaru. Dusić pod przykryciem, aż zupełnie zmięknie i się rozpadnie. Ostudzić.
Rabarbar zmiksować blenderem z
truskawkami na gładką masę, można przetrzeć przez sitko.Schłodzone w lodówce
mleko wymieszać z
owocami, dodać kremówkę, dokładnie połączyć.Masę przelać do maszyny do
lodów. Gdy skończy pracę, przełożyć
lody do pudełka i zamrozić.Wyjąć z zamrażarki 20 minut przed podaniem, aby
lody zmiękły.Smacznego!
Brunch udał się znakomicie - ale o nim, i o pysznościach, które na niego przygotowałam, w następnym wpisie.