Wykonanie
Pin It
To moje drugie podejście do
lodów rabarbarowych. Pierwsze było niedane, trafiłam na zły przepis...
Lody zamarzły na kość, za dużo było w nich
wody. Teraz więc wybierałam rozważnie i postanowiłam je z robić z przepisu z bloga Co do jedzenia .
Lody były robione bez maszynki. Wyszły rewelacyjne ! Do tej
pory nie próbowałam nigdy
lodów rabarbarowych, teraz na stałe wejdą do mojego
lodowego menu !Składniki na 2 litry
lodów:500 g
rabarbaru, pokrojonego w kostkę150 ml
cukru½ l
śmietanki 30%1 puszka skondensowanego
mleka, około 400 gWykonanie:
Rabarbar wrzucamy do garnuszka, zasypujemy
cukrem i odstawiamy na 30 minut. Zagotowujemy, nie dodajemy
wody !!! Zmniejszamy ogień i gotujemy około 15 minut.Później masę przelewamy do plastikowego pudełka i całkowicie studzimy. Kto nie lubi kawałków
owoców w lodach może
rabarbar zblendować.
Lody przykrywamy i wkładamy do zamrażarki na 5 godzin. Raz na godzinę mieszamy je trzepaczką lub blendujemy.