ßßß Cookit - przepis na Lody rabarbarowe

Lody rabarbarowe

nazwa

Wykonanie

Pin It
To moje drugie podejście do lodów rabarbarowych. Pierwsze było niedane, trafiłam na zły przepis... Lody zamarzły na kość, za dużo było w nich wody. Teraz więc wybierałam rozważnie i postanowiłam je z robić z przepisu z bloga Co do jedzenia . Lody były robione bez maszynki. Wyszły rewelacyjne ! Do tej pory nie próbowałam nigdy lodów rabarbarowych, teraz na stałe wejdą do mojego lodowego menu !
Składniki na 2 litry lodów:
500 g rabarbaru, pokrojonego w kostkę
150 ml cukru
½ l śmietanki 30%
1 puszka skondensowanego mleka, około 400 g
Wykonanie:
Rabarbar wrzucamy do garnuszka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 30 minut. Zagotowujemy, nie dodajemy wody !!! Zmniejszamy ogień i gotujemy około 15 minut.
Później masę przelewamy do plastikowego pudełka i całkowicie studzimy. Kto nie lubi kawałków owoców w lodach może rabarbar zblendować.
Lody przykrywamy i wkładamy do zamrażarki na 5 godzin. Raz na godzinę mieszamy je trzepaczką lub blendujemy.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/06/lody-rabarbarowe_25.html