Wykonanie
Za oknem upał, najwyższa
pora uruchomić maszynkę do
lodów. W zeszłym roku po raz pierwszy robiłam i
jadłam lody rabarbarowe . Bardzo nam posmakowały, więc wiedziałam, że jeszcze do nich
wrócę. Parę dni temu robiłam przegląd w zamrażarce i odkryłam mus
rabarbarowy . Już wiedziałam co będzie kręcone :-). A przy okazji, ponieważ krzaki moich
borówek amerykańskich oszalały i uginają się od dojrzewających
owoców postanowiłam do
rabarbaru dodać też
borówki. I oto co mi wyszło, czyli
lody rabarbarowe z
borówką amerykańską.Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie:
Składniki:3
żółtka200 ml
mleka150 g
cukru200 g
śmietanki kremówki 36 %450 g musu
rabarbarowego100 g
borówki amerykańskiejWykonanie:Składniki powinny być mocno schłodzone.
Żółtka z dodatkiem
cukru ubijamy na puszystą masę. Następnie dolewamy
mleko i chwilę miksujemy, po czym miskę wstawiamy do lodówki.W osobnym naczyniu ubijamy schłodzoną kremówkę na sztywną masę.Następnie do masy
żółtkowej dodajemy kremówkę i delikatnie mieszamy.Z zamrażarki wyjmujemy misę z maszynki do
lodów, która mroziła się przez 24 godziny. Włączamy maszynę i przy pomocy dużego lejka wlewamy do niej masę. Następnie po łyżce dodajemy mus
rabarbarowy.
Lody kręcimy około 60 minut, powinny zgęstnieć. Gdy są już gotowe przekładamy je do plastikowej miski, dodajemy lekko rozgniecione widelcem
borówki i wszystko delikatnie mieszamy.
Lody mrozimy w zamrażarce przez 3 - 4 godziny.