Wykonanie
Pysznie orzeźwiające! Proste
lody domowej roboty z
mango!
Składniki:500 ml
mleka 3,2 %250 ml
śmietany kremówki 36 %100 g
cukru1 dojrzała
mangoWykonanie:Do rondla wlewamy
mleko i
śmietaną, doprowadzamy do wrzenia. Mieszaninę odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, następnie schładzamy w lodówce.
Mango obieramy ze skórki i pozbawiamy i pestki. Kroimy na kawałki i blendujemy na gładka masę.Przygotowaną wcześniej masę wyjmujemy z lodówki i miksujemy na najwyższych obrotach miksera, pod koniec miksowania dodajemy
mango i ponownie miksujemy do połączenia składników. Masę
lodową, zamiast miksować można przelać do maszyny do wyrabiania
lodów i postępować zgodnie z instrukcją obsługi urządzenia.Gotową masę przelewamy do pojemnika lub naczynia, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na minimum 5 godziny do lodówki. Co godzinę
lody mieszamy lub miksujemy (czynność powtarzamy minimum 3-4
razy, jeśli chcemy, aby
lody był bardziej puszyste). Zamrażamy.
Lody przed podaniem wyjmujemy z zamrażarki na ok. 20 minut, aby lekko zmiękły.Smacznego!