Wykonanie
Z
mango lassi spotkałem się kilkukrotnie zanim miałem okazję go spróbować.
Mango samo w sobie trafiło na mój stół dość niedawno, kiedyś trafiłem na niedojrzałe i bardzo się zawiodłem, dopiero później spróbowałem dojrzałego i je pokochałem;)
Mango lassi to
mango zmiksowane z
jogurtem, można też dodać trochę
śmietany dla bardziej jedwabistej konsystencji.Najważniejszą rzeczą w przygotowaniu
mango lassi jest wybór odpowieniego
mango! W sklepach często można znaleźć niedojrzałe
owoce, czasem jednak trafia się taki, którego można zjeść zaraz po powrocie do domu. Ludzie często myślą, że te najbardziej czerwone ( czerwono - zielone ) są najdojrzalsze, jest wprost przeciwnie.
Mango w miarę dojrzewania robi się
pomarańczowo - żółte. Należy więc szukać jak najmniej zielonych. Miękkie w dotyku będą lepsze, jednak zbyt miękkie gniją od środka. Najlepiej wybrać dość miękkie, mało zielone
mango i położyć je na
słonecznym parapecie. Po dwóch dniach będzie
miodowe i słodkie.
Mango uważane jest za króla
owoców, zawiera mnóstwo witamin i mikroelementów. Aż żal patrzeć na
owoce zalegające w sklepach, ludzie nie wiedzą chyba co z tym
owocem robić. Warto spróbować
mango lassi, albo dodać
mango do sałatki. Poza tym można z pestki wyhodować własne
mango, ja tak zrobiłem i mam na parapecie dwie piękne roślinki ;) Właśnie zdałem sobie sprawę, że piszę i piszę popijając
mango lassi a nie podałem na nie przepisu...Na porcję dla dwóch osób potrzebujesz:- 2 dojrzałych
mango- 1
jogurtu naturalnego- 100ml
śmietany 30%- łyżki
cukru- kilku kostek
loduMango ma dużą pestkę, trudno je obrać w tradycyjny sposób, dlatego najlepiej przeciąć je wzdłuż na trzy części płaską stroną do góry, pestka zostanie w środku. Każdy z
boków wystarczy chwycic i wepchnąć skórkę do środka, miążśz zostanie wypchnięty do góry i łatwiej go będzie oddzielić nożem od skórki, środek należy obkroić w miarę możliwości, wokół pestki jest zwykle dużo włókien przez które ciężko oddzielić cały miąższ. Wszystkie składniki wymiksuj w blenderze kielichowym i od razu nalej do szklanek.Smacznegi!