ßßß Cookit - przepis na Mango lassi, czyli idealny sposób na upały pochodzący z Indii.

Mango lassi, czyli idealny sposób na upały pochodzący z Indii.

nazwa

Wykonanie

Z mango lassi spotkałem się kilkukrotnie zanim miałem okazję go spróbować. Mango samo w sobie trafiło na mój stół dość niedawno, kiedyś trafiłem na niedojrzałe i bardzo się zawiodłem, dopiero później spróbowałem dojrzałego i je pokochałem;) Mango lassi to mango zmiksowane z jogurtem, można też dodać trochę śmietany dla bardziej jedwabistej konsystencji.
Najważniejszą rzeczą w przygotowaniu mango lassi jest wybór odpowieniego mango! W sklepach często można znaleźć niedojrzałe owoce, czasem jednak trafia się taki, którego można zjeść zaraz po powrocie do domu. Ludzie często myślą, że te najbardziej czerwone ( czerwono - zielone ) są najdojrzalsze, jest wprost przeciwnie. Mango w miarę dojrzewania robi się pomarańczowo - żółte. Należy więc szukać jak najmniej zielonych. Miękkie w dotyku będą lepsze, jednak zbyt miękkie gniją od środka. Najlepiej wybrać dość miękkie, mało zielone mango i położyć je na słonecznym parapecie. Po dwóch dniach będzie miodowe i słodkie.
Mango uważane jest za króla owoców, zawiera mnóstwo witamin i mikroelementów. Aż żal patrzeć na owoce zalegające w sklepach, ludzie nie wiedzą chyba co z tym owocem robić. Warto spróbować mango lassi, albo dodać mango do sałatki. Poza tym można z pestki wyhodować własne mango, ja tak zrobiłem i mam na parapecie dwie piękne roślinki ;) Właśnie zdałem sobie sprawę, że piszę i piszę popijając mango lassi a nie podałem na nie przepisu...
Na porcję dla dwóch osób potrzebujesz:
- 2 dojrzałych mango
- 1 jogurtu naturalnego
- 100ml śmietany 30%
- łyżki cukru
- kilku kostek lodu
Mango ma dużą pestkę, trudno je obrać w tradycyjny sposób, dlatego najlepiej przeciąć je wzdłuż na trzy części płaską stroną do góry, pestka zostanie w środku. Każdy z boków wystarczy chwycic i wepchnąć skórkę do środka, miążśz zostanie wypchnięty do góry i łatwiej go będzie oddzielić nożem od skórki, środek należy obkroić w miarę możliwości, wokół pestki jest zwykle dużo włókien przez które ciężko oddzielić cały miąższ. Wszystkie składniki wymiksuj w blenderze kielichowym i od razu nalej do szklanek.
Smacznegi!
Źródło:http://markowewypieki.blogspot.com/2014/07/mango-lassi-czyli-idealny-sposob-na.html