ßßß
Moja propozycja na Dzień Matki. Wyjątkowy i delikatny tort migdałowy - migdałowy biszkopt nasączony likierem migdałowym, świeży krem śmietankowy i truskawki. Smacznie, skromnie, z gracją. Tort upiekłam w formie w kształcie serca, ale to od Was zależy ostateczny kształt. Gorąco polecam!Uwaga: składniki poniżej są na 1 blat migdałowy w kształcie serca. Należy upiec 3 takie same blaty, czyli w rezultacie potroić ilość składników. Jeśli posiadacie wysoką tortownicę w kształcie serca można od razu potroić ilość składników i upiec 1 duży biszkopt, po wystudzeniu przekroić go na 3 części.Składniki na 1 blat migdałowy:2 duże jajka1 łyżka letniej wody1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków (lub odrobinę mniej)pół szklanki mąki pszennej np. tortowejpół szklanki zmielonych migdałów1/4 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki ekstraktu z migdałówWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Do misy miksera wbić jajka, wodę, wsypać cukier. Ubijać (końcówkami miksera do ubijania piany z białek) na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy. Masa podnoszona na mieszadle miksera powinna opadać lekko w postaci wstążki na resztę ciasta i pozostawać na jej powierzchni przez kilka dobrych sekund.Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać migdały, ekstrakt i wymieszać delikatnie rózgą kuchenną lub szpatułką do połączenia. Uwaga: mieszamy bardzo delikatnie!Masę przelać do formy w kształcie serca* wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównać szpatułką.Piec w temperaturze 170ºC przez około 15 - 17 minut lub do tzw, suchego patyczka. Biszkopt powinien być ładnie zarumieniony i sprężysty przy dotyku. Wyjąć, wystudzić.Nasączenie biszkoptu:pół szklanki likieru AmarettoKrem śmietankowy:500 ml śmietany kremówki 36%100 g serka mascarpone2 łyżki cukru pudru2 łyżki likieru AmarettoWszystkie składniki powinny być schłodzone.Wszystkie składniki na krem (oprócz likieru) umieścić w misie miksera (tak, wszystkie razem) i rozpocząć ubijanie (końcówką miksera do ubijania piany z białek). Ubijać do momentu otrzymania gęstego, ścisłego kremu - mieszadło miksera będzie pozostawiało na nim ślad a krem nie będzie spływał z łyżki. Pod sam koniec dodać likier i ubić.Ponadto:500 g truskawekpłatki migdałów do dekoracji boków tortuWykonanie:Pierwszy blat tortu ułożyć na paterze, nasączyć 1/3 ponczu. Na blat wyłożyć 1/3 kremu śmietankowego, wyrównać. Na kremie poukładać pokrojone w plasterki truskawki. Przykryć drugim blatem biszkoptowym, nasączyć połową pozostałego ponczu. Wyłożyć połowę pozostałego kremu śmietankowego, wyrównać. Na kremie ponownie poukładać plasterki truskawek. Przykryć ostatnim blatem biszkoptu, nasączyć pozostałym Amaretto. Boki i wierzch tortu posmarować pozostałym kremem. Boki tortu obsypać płatkami migdałów. Wierzch tortu udekorować plasterkami truskawek.Przechowywać w lodówce.* Wymiary formy serce: 20 cm od wcięcia do koniuszka serca i 21 cm szerokości mierzonej w najszerszym miejscu formy.Smacznego :-).


