Wykonanie

Moja propozycja na Dzień
Matki. Wyjątkowy i delikatny tort
migdałowy -
migdałowy biszkopt nasączony
likierem migdałowym, świeży
krem śmietankowy i
truskawki. Smacznie, skromnie, z gracją. Tort upiekłam w formie w kształcie
serca, ale to od Was zależy ostateczny kształt. Gorąco polecam!Uwaga: składniki poniżej są na 1 blat
migdałowy w kształcie
serca. Należy upiec 3 takie same blaty, czyli w rezultacie potroić ilość składników. Jeśli posiadacie wysoką tortownicę w kształcie
serca można od razu potroić ilość składników i upiec 1 duży
biszkopt, po wystudzeniu przekroić go na 3 części.Składniki na 1 blat
migdałowy:2 duże
jajka1 łyżka letniej
wody1/2 szklanki drobnego
cukru do wypieków (lub odrobinę mniej)pół szklanki
mąki pszennej np. tortowejpół szklanki zmielonych
migdałów1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki ekstraktu z
migdałówWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Do misy miksera wbić
jajka,
wodę, wsypać
cukier. Ubijać (końcówkami miksera do ubijania piany z
białek) na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy. Masa podnoszona na mieszadle miksera powinna opadać lekko w postaci wstążki na resztę ciasta i pozostawać na jej powierzchni przez kilka dobrych sekund.Do masy jajecznej przesiać
mąkę z
proszkiem do pieczenia, dodać
migdały, ekstrakt i wymieszać delikatnie rózgą kuchenną lub szpatułką do połączenia. Uwaga: mieszamy bardzo delikatnie!Masę przelać do formy w kształcie
serca* wysmarowanej
masłem i wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównać szpatułką.Piec w temperaturze 170ºC przez około 15 - 17 minut lub do tzw, suchego patyczka.
Biszkopt powinien być ładnie zarumieniony i sprężysty przy dotyku. Wyjąć, wystudzić.Nasączenie
biszkoptu:pół szklanki
likieru AmarettoKrem śmietankowy:500 ml
śmietany kremówki 36%100 g
serka mascarpone2 łyżki
cukru pudru2 łyżki
likieru AmarettoWszystkie składniki powinny być schłodzone.Wszystkie składniki na krem (oprócz
likieru) umieścić w misie miksera (tak, wszystkie razem) i rozpocząć ubijanie (końcówką miksera do ubijania piany z
białek). Ubijać do momentu otrzymania gęstego, ścisłego kremu - mieszadło miksera będzie pozostawiało na nim ślad a krem nie będzie spływał z łyżki. Pod sam koniec dodać
likier i ubić.Ponadto:500 g
truskawekpłatki migdałów do dekoracji
boków tortuWykonanie:Pierwszy blat
tortu ułożyć na paterze, nasączyć 1/3 ponczu. Na blat wyłożyć 1/3
kremu śmietankowego, wyrównać. Na kremie poukładać pokrojone w plasterki
truskawki. Przykryć drugim blatem
biszkoptowym, nasączyć połową pozostałego ponczu. Wyłożyć połowę pozostałego
kremu śmietankowego, wyrównać. Na kremie ponownie poukładać plasterki
truskawek. Przykryć ostatnim blatem
biszkoptu, nasączyć pozostałym
Amaretto. Boki i wierzch
tortu posmarować pozostałym kremem. Boki
tortu obsypać
płatkami migdałów. Wierzch
tortu udekorować plasterkami
truskawek.Przechowywać w lodówce.* Wymiary formy
serce: 20 cm od wcięcia do koniuszka
serca i 21 cm szerokości mierzonej w najszerszym miejscu formy.Smacznego :-).



