ßßß
Słodziutki tort z masą karmelową. Czekoladowy - krążki mokrego kakaowego ciasta biszkoptowego z dodatkiem masła i krem maślany wykonany z dodatkiem domowego sosu karmelowego . Dość sycący, ciężki, słodki. Jeden kawałek zaspokoi głód na słodkości na wiele godzin... Dla miłośników karmelu i czekolady :-).Ciasto czekoladowe:6 jajek3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków120 g mąki pszennej tortowej1 łyżeczka proszku do pieczenia60 g kakao150 g masła, roztopionego i przestudzonegoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, odłożyć.W misie miksera umieścić jajka (w całości) i cukier. Ubijać (końcówkami do ubijania białek) do otrzymania jasnej, puszystej masy i potrojenia objętości. Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką, do połączenia. Dodać masło i wymieszać.3 tortownice o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozdzielić pomiędzy nie ciasto, wyrównać.Piec w temperaturze 175ºC przez 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.Maślany krem karmelowy:250 g masłapół szklanki cukru pudru180 ml sosu karmelowego2 łyżki wódki lub ekstraktu z waniliiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Masło i cukier utrzeć w misie miksera na jasną, puszystą masę. Dodawać sos karmelowy, stopniowo, ucierając do otrzymania gładkiej masy. Dodać wódkę lub ekstrakt z wanilii, zmiksować.Nasączenie (poncz):pół szklanki zaparzonej kawy rozpuszczalnej lub herbaty1/4 szklanki wodySkładniki wymieszać.Krem czekoladowy:500 ml śmietany kremówki 36%100 g gorzkiej czekolady, posiekanej150 g mlecznej czekolady, posiekanejW garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty, po tym czasie wymieszać do jej roztopienia. Wystudzić i schłodzić w lodówce przez 12 godzin (całą noc).Przed samym przełożeniem tortu ubić (końcówkami do ubijania białek) do otrzymania gęstego, gładkiego kremu.Wykonanie:Na paterze ułożyć pierwszy z czekoladowych blatów, nasączyć go 1/3 ponczu. Na niego wyłożyć połowę kremu karmelowego, wyrównać. Przykryć drugim blatem, nasączyć połową pozostałego ponczu. Posmarować go pozostałym kremem. Przykryć ostatnim blatem, naponczować. Boki i wierzch tortu posmarować kremem czekoladowym.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).