Wykonanie

Słodziutki tort z masą karmelową.
Czekoladowy - krążki mokrego
kakaowego ciasta
biszkoptowego z dodatkiem
masła i krem
maślany wykonany z dodatkiem domowego
sosu karmelowego . Dość sycący, ciężki, słodki. Jeden kawałek zaspokoi głód na słodkości na wiele godzin... Dla miłośników karmelu i
czekolady :-).Ciasto
czekoladowe:6
jajek3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków120 g
mąki pszennej tortowej1 łyżeczka
proszku do pieczenia60 g
kakao150 g
masła, roztopionego i przestudzonegoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia i
kakao, odłożyć.W misie miksera umieścić
jajka (w całości) i
cukier. Ubijać (końcówkami do ubijania
białek) do otrzymania jasnej, puszystej masy i potrojenia objętości. Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką, do połączenia. Dodać
masło i wymieszać.3 tortownice o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozdzielić pomiędzy nie ciasto, wyrównać.Piec w temperaturze 175ºC przez 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Maślany krem karmelowy:250 g
masłapół szklanki
cukru pudru180 ml
sosu karmelowego2 łyżki
wódki lub ekstraktu z
waniliiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło i
cukier utrzeć w misie miksera na jasną, puszystą masę. Dodawać
sos karmelowy, stopniowo, ucierając do otrzymania gładkiej masy. Dodać
wódkę lub ekstrakt z
wanilii, zmiksować.Nasączenie (poncz):pół szklanki zaparzonej
kawy rozpuszczalnej lub
herbaty1/4 szklanki
wodySkładniki wymieszać.
Krem czekoladowy:500 ml
śmietany kremówki 36%100 g
gorzkiej czekolady, posiekanej150 g
mlecznej czekolady, posiekanejW garnuszku podgrzać
śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną
czekoladę, odstawić na 2 minuty, po tym czasie wymieszać do jej roztopienia. Wystudzić i schłodzić w lodówce przez 12 godzin (całą noc).Przed samym przełożeniem
tortu ubić (końcówkami do ubijania
białek) do otrzymania gęstego, gładkiego kremu.Wykonanie:Na paterze ułożyć pierwszy z
czekoladowych blatów, nasączyć go 1/3 ponczu. Na niego wyłożyć połowę kremu karmelowego, wyrównać. Przykryć drugim blatem, nasączyć połową pozostałego ponczu. Posmarować go pozostałym kremem. Przykryć ostatnim blatem, naponczować. Boki i wierzch
tortu posmarować
kremem czekoladowym.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).
