Wykonanie

Ulubione ciasto mojej Mamy. Jak mogłam nie zrobić? :-). Pulchne, delikatne, mocno wyrośnięte, pachnące. Proste do wykonania, choć robiłam je pierwszy raz, pod czujnym
okiem Mamy ;-). Jakoś nie można mnie było przekonać, że ciasto się tak ładnie i równo rozłoży na boki... hmmm, a jednak ;-). Z pyszną
waniliową kruszonką. Polecam!Składniki:750 g
mąki pszennej2
jajka300 ml
mleka90 g
cukru8 g
cukru waniliowego100 g
masła, roztopionego1 łyżeczka
soli3 łyżeczki
drożdży suchych (12 g) lub 24 g
drożdży świeżychPonadto:1 słoiczek powideł (300 g), choć można dodać więcej
mleko do posmarowania
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn - tutaj instrukcja), dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić, podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na grubość około 4 mm i długość blaszki (35 cm). Posmarować połową słoiczka powideł, zwinąć w roladę. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Zwinięte
strucle ułożyć na blaszce, o wymiarach 28x35 cm w odległości od siebie. Przykryć, pozostawić do podwojenia objętości,
strucle powinny się prawie zetknąć ze sobą.Po tym czasie,
ostrym nożem, naciąć
strucle pośrodku, prawie do samej blachy. Odstawić do momentu, aż
strucle 'rozłożą' się na boki i zapełnią blachę. Przed samym pieczeniem posmarować
mlekiem i posypać kruszonką.Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut, najlepiej bez termoobiegu.Składniki na kruszonkę:100 g
masła20 łyżek
mąki pszennej8 łyżek
cukru16 g
cukru waniliowegoWszystkie składniki wyrobić
między palcami do momentu powstania kruszonki.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do
chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h, choć wyrastanie najlepiej przedłużyć), po czym ciasto wyjąć, wyrobić krótko i dalej postepować według powyższego przepisu.Smacznego :-).



