ßßß
Ulubione ciasto mojej Mamy. Jak mogłam nie zrobić? :-). Pulchne, delikatne, mocno wyrośnięte, pachnące. Proste do wykonania, choć robiłam je pierwszy raz, pod czujnym okiem Mamy ;-). Jakoś nie można mnie było przekonać, że ciasto się tak ładnie i równo rozłoży na boki... hmmm, a jednak ;-). Z pyszną waniliową kruszonką. Polecam!Składniki:750 g mąki pszennej2 jajka300 ml mleka90 g cukru8 g cukru waniliowego100 g masła, roztopionego1 łyżeczka soli3 łyżeczki drożdży suchych (12 g) lub 24 g drożdży świeżychPonadto:1 słoiczek powideł (300 g), choć można dodać więcejmleko do posmarowaniaMąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn - tutaj instrukcja), dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić, podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na grubość około 4 mm i długość blaszki (35 cm). Posmarować połową słoiczka powideł, zwinąć w roladę. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Zwinięte strucle ułożyć na blaszce, o wymiarach 28x35 cm w odległości od siebie. Przykryć, pozostawić do podwojenia objętości, strucle powinny się prawie zetknąć ze sobą.Po tym czasie, ostrym nożem, naciąć strucle pośrodku, prawie do samej blachy. Odstawić do momentu, aż strucle 'rozłożą' się na boki i zapełnią blachę. Przed samym pieczeniem posmarować mlekiem i posypać kruszonką.Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut, najlepiej bez termoobiegu.Składniki na kruszonkę:100 g masła20 łyżek mąki pszennej8 łyżek cukru16 g cukru waniliowegoWszystkie składniki wyrobić między palcami do momentu powstania kruszonki.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h, choć wyrastanie najlepiej przedłużyć), po czym ciasto wyjąć, wyrobić krótko i dalej postepować według powyższego przepisu.Smacznego :-).


