ßßß
Klasycznie. Przynajmniej raz w sezonie piekę słodkie bułeczki z owocami :-). Tym razem skusiłam się na ciasto maślane brioche, które już znacie z blogu . Ciasto to wymaga leżakowania w lodówce, co może być pewnym utrudnieniem, jeśli chcecie mieć bułeczki teraz i tutaj ;-), ale lodówka poprawia strukturę ciasta, wydłuża świeżość i przede wszystkim - łatwiej się pracuje z ciastem o tak dużej ilości masła. Bułeczki pozostawiamy do wyrośnięcia z samego rana i są w samą porę na drugie śniadanie - lub na wypad na piknik. Do brioszek ze śliwkami będzie pasować cynamonowa kruszonka (po prostu dodajcie łyżeczkę cynamonu do kruszonki klasycznej).Składniki na około 16 brioszek:380 g mąki pszennej chlebowej50 g drobnego cukru do wypieków7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżychpół łyżeczki soli100 ml mleka3 duże jajka170 g miękkiego masła16 dużych śliwek, odpestkowanychPonadto:1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowaniakruszonka, przepis poniżejW mikserze wymieszać mąkę, cukier, suche drożdże (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn) i sól. Dodać mleko, 3 jajka i kontynuować miksowanie do otrzymania gładkiej masy (5 minut mikserem lub 8 minut ręcznie). Dodać miękkie masło i miksować dalej (5 minut mikserem lub 10 minut ręcznie). Gotowe, gładkie ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić na całą noc w lodówce.Kolejnego dnia ciasto wyjąć z lodówki, krótko wyrobić. Przygotować dwie duże blachy do pieczenia - wyłożyć papierem do pieczenia.Wyrobione ciasto podzielić na 16 równych części. Uformować z nich kule, ułożyć na blaszce w sporych odległościach od siebie, lekko spłaszczyć. W każdą bułeczkę wcisnąć 2 połowy śliwki, rozcięciem ku górze. Przykryć folią spożywczą lub ręczniczkiem kuchennym, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około 1,5 - 2 godziny.Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką.Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do zrumienienia. Wyjąć, wystudzić na kratce.Składniki na kruszonkę:pół szklanki mąki pszennej5 łyżek cukru1 opakowanie cukru waniliowego60 g roztopionego masłaWszystkie składniki wyrobić między palcami na kruszonkę.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po skończeniu wyrabiania (około 30 minut) ciasto wyjąć, uformować kulę, włożyć do lodówki. Dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).