Wykonanie

Właściwie, od tego ciasta powinnam zacząć przygotowania do tegorocznej Wielkanocy :-). Tradycyjne angielskie ciasto wielkanocne - Simnel
Cake. Bogate w kandyzowane i
suszone owoce, przypominające Christmas
Cake, lecz lżejsze. Pieczone z masą marcepanową i marcepanem udekorowane. 11 złotych kul marcepanowych użytych do dekoracji symbolizuje 11 apostołów, z pominięciem Judasza. Warto upiec już dzisiaj! Ciasto to, jak keks, owinięte w pergamin i pozostawione w chłodzie, bardzo dobrze przechowa się do świąt. Polecam!Kompozycja została przygotowana z wykorzystaniem sztućców i porcelany dostarczonej przez firmę Gerlach.Składniki:100 g kandyzowanych
wiśni500 g
suszonych owoców (rodzaje wg uznania)175 g
masła150 g drobnego
cukru do wypiekówskórka otarta z 1
cytryny225 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniapół łyżeczki
cynamonu1/4 łyżeczki zmielonego
imbiru25 g zmielonych
migdałów3
jajka2 łyżki
mlekaPonadto:1 kg złotego marcepanu
cukier puder do podsypywania przy wałkowaniu1 łyżka
dżemu z
moreli, podgrzanego1
białkoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, proszek,
cynamon,
imbir,
migdały - wymieszać i przesiać, odłożyć.W misie miksera utrzeć
masło z
cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać skórkę otartą z
cytryny i utrzeć. Do masy
maślanej wbijać
jajka, ucierać do połączenia po każdym dodaniu. Po każdym dodaniu
jajka dodawać 2 łyżki suchych składników i miksować tylko do połączenia się składników. Na sam koniec dodać resztę suchych składników,
mleko, wymieszać.Dodać suszone i kandyzowane
owoce, wymieszać.Formę tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć dwukrotnie papierem do pieczenia (sam spód). Do formy wyłożyć połowę ciasta, wyrównać.400 g marcepanu rozwałkować na wymiar tortownicy, oprószając wałek i stolnicę
cukrem pudrem, by się do niej nie przyklejał. Marcepan wyłożyć na ciasto do formy, następnie resztę surowego ciasta, wyrównać.Piec w temperaturze 170ºC przez 30 minut. Następnie temperaturę obniżyć do 150ºC i piec kolejne 90 minut. Upieczone ciasto będzie wyrośnięte, ciemne i sprężyste przy dotyku.Wyjąć z piekarnika, wystudzić.Rozwałkować kolejne 400 g marcepanu i wyłożyć na ciasto posmarowane wcześniej
dżemem z
moreli. Z pozostałego 200 g marcepanu uformować 11 kul, mniej więcej o średnicy 2,5 cm każda. Kulkami udekorować brzegi ciasta, przyklejając je na
białko [pominęłam
białko, kulki i tak się kleją do marcepanu] lub przy pomocy
dżemu morelowego.Autorka posmarowała wierzch marcepanu
białkiem i lekko przypaliła przy pomocy palnika [pominęłam].Smacznego :-).





Źródło inspiracji - 'Feast' Nigella Lawson.