ßßß
Właściwie, od tego ciasta powinnam zacząć przygotowania do tegorocznej Wielkanocy :-). Tradycyjne angielskie ciasto wielkanocne - Simnel Cake. Bogate w kandyzowane i suszone owoce, przypominające Christmas Cake, lecz lżejsze. Pieczone z masą marcepanową i marcepanem udekorowane. 11 złotych kul marcepanowych użytych do dekoracji symbolizuje 11 apostołów, z pominięciem Judasza. Warto upiec już dzisiaj! Ciasto to, jak keks, owinięte w pergamin i pozostawione w chłodzie, bardzo dobrze przechowa się do świąt. Polecam!Kompozycja została przygotowana z wykorzystaniem sztućców i porcelany dostarczonej przez firmę Gerlach.Składniki:100 g kandyzowanych wiśni500 g suszonych owoców (rodzaje wg uznania)175 g masła150 g drobnego cukru do wypiekówskórka otarta z 1 cytryny225 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniapół łyżeczki cynamonu1/4 łyżeczki zmielonego imbiru25 g zmielonych migdałów3 jajka2 łyżki mlekaPonadto:1 kg złotego marcepanucukier puder do podsypywania przy wałkowaniu1 łyżka dżemu z moreli, podgrzanego1 białkoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek, cynamon, imbir, migdały - wymieszać i przesiać, odłożyć.W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać skórkę otartą z cytryny i utrzeć. Do masy maślanej wbijać jajka, ucierać do połączenia po każdym dodaniu. Po każdym dodaniu jajka dodawać 2 łyżki suchych składników i miksować tylko do połączenia się składników. Na sam koniec dodać resztę suchych składników, mleko, wymieszać.Dodać suszone i kandyzowane owoce, wymieszać.Formę tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć dwukrotnie papierem do pieczenia (sam spód). Do formy wyłożyć połowę ciasta, wyrównać.400 g marcepanu rozwałkować na wymiar tortownicy, oprószając wałek i stolnicę cukrem pudrem, by się do niej nie przyklejał. Marcepan wyłożyć na ciasto do formy, następnie resztę surowego ciasta, wyrównać.Piec w temperaturze 170ºC przez 30 minut. Następnie temperaturę obniżyć do 150ºC i piec kolejne 90 minut. Upieczone ciasto będzie wyrośnięte, ciemne i sprężyste przy dotyku.Wyjąć z piekarnika, wystudzić.Rozwałkować kolejne 400 g marcepanu i wyłożyć na ciasto posmarowane wcześniej dżemem z moreli. Z pozostałego 200 g marcepanu uformować 11 kul, mniej więcej o średnicy 2,5 cm każda. Kulkami udekorować brzegi ciasta, przyklejając je na białko [pominęłam białko, kulki i tak się kleją do marcepanu] lub przy pomocy dżemu morelowego.Autorka posmarowała wierzch marcepanu białkiem i lekko przypaliła przy pomocy palnika [pominęłam].Smacznego :-).



Źródło inspiracji - 'Feast' Nigella Lawson.