ßßß
Chłodny sernik, niczym miętówki 'After Eight' :-). Miętowy w sam raz, z polewą czekoladową. Swój pastelowy miętowy kolor zawdzięcza dodatkowi świeżej mięty, jak i likieru miętowego (nie używałam barwników). Pieczony w kąpieli wodnej, dzięki czemu nie opada, jest równy jak stół i nie pęka. Delikatnie mazisty, idealny. Polecam na pełnię wiosny, kiedy w Waszych ogródkach będzie już mięta po pas ;-).Składniki na spód ciasteczkowy:120 g ciastek pełnoziarnistych w czekoladzie typu digestive40 g masła, roztopionegoCiasteczka pokruszyć lub zmiksować w malakserze na drobny piasek. Dodać masło i wymieszać. Powinna powstać masa o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno, schłodzić przez pół godziny w lodówce.Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową - sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.Składniki na masę serową:250 ml śmietany kremówki 36%80 g świeżych liści i łodyżek mięty* lub 2 torebki herbaty miętowej (ewentualnie 2 łyżeczki ekstraktu miętowego)600 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków3 jajka1 żółtko2 łyżki soku z cytryny1 łyżka mąki pszennej2 łyżki skrobi ziemniaczanej50 ml likieru miętowego**Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Świeżą miętę drobno porwać. Śmietanę kremówkę zagotować do wrzenia, zdjąć z palnika, dodać miętę, wymieszać do jej przykrycia, nałożyć pokrywkę, pozostawić do zaparzenia i wystudzenia. Po tym czasie całkowicie odcedzić kremówkę, listki dobrze odcisnąć z kremówki (wykręcić). Listki wyrzucić./Używając zamiast świeżej mięty herbaty miętowej dodajemy do wrzącej kremówki jej 2 torebki, pilnując, by nie 'naciągnęła' zbyt mocno; herbata może nadać sernikowi koloru lekko brudniejszej miętowej zieleni. Używając ekstrakt miętowy dodajemy go do masy serowej pod sam koniec - wtedy dla zielonego koloru masy serowej można dodać kilka kropel barwnika./W misie miksera zmiksować lub roztrzepać jajka. Dodać cukier i zmiksować. Po łyżce dodawać twaróg, miksując do otrzymania bezgrudkowej masy serowej, nie dłużej. Dodać miętową kremówkę, sok z cytryny, przesianą mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, likier miętowy, wymieszać do połączenia.Piekarnik rozgrzać do temperatury 170ºC. Na schłodzony ciasteczkowy spód wylać miętową masę serową, wyrównać. Włożyć do piekarnika i natychmiast obniżyć temperaturę do 150ºC. Piec z parą wodną*** około 1 godziny i 15 - 30 minut.Po skończeniu pieczenia lekko uchylić piekarnik i pozostawić sernik do wystygnięcia, by uniknąć gwałtownej zmiany temperatury.Po wystudzeniu sernik wyjąć, schłodzić przez kilka godzin w lodówce lub najlepiej przez całą noc.Wyjąć z lodówki około 1 godziny przed podaniem, ozdobić polewą czekoladową, podawać. Kroić ostrym, gorącym nożem (zanurzanym na chwilę we wrzątku i wycieranym do sucha).Polewa czekoladowa:50 ml śmietany kremówki 30 lub 36%50 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej), posiekanej3 kostki białej czekolady + mniej niż kropla zielonego barwnika (barwnik można pominąć)Śmietanę kremówkę przelać do małego garnuszka, podgrzać do punktu wrzenia, ściągnąć z palnika. Natychmiast dodać posiekaną ciemną czekoladę, odstawić do jej rozpuszczenia, mieszając od czasu do czasu. W osobnym naczyniu roztopić nad parą wodną białą czekoladę z odrobiną barwnika, przełożyć ją do worka cukierniczego z cienką okrągłą tylką do pisania.Po rozprowadzeniu ciemnej polewy po serniku, białą czekoladą wyciskaną z rękawa zrobić na serniku paski, przeciągnąć po nich wykałaczką by zrobić ozdobny wzorek.Gdyby polewa się zwarzyła - przeczytaj, jak ją uratować .* z mięty wieloletniej, gdzie łodyżki są zdrewniałe, wykorzystujemy jedynie listki** likier miętowy nada masie serowej koloru miętowego (jak na zdjeciach); jeśli nie użyjecie likieru można dodać odrobinę barwnika spożywczego*** sernik pieczemy w kąpieli wodnej: kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serowąSmacznego :-).------------------Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .