Wykonanie
Chłodny sernik, niczym miętówki 'After Eight' :-).
Miętowy w sam raz, z
polewą czekoladową. Swój pastelowy
miętowy kolor zawdzięcza dodatkowi świeżej
mięty, jak i
likieru miętowego (nie używałam barwników). Pieczony w kąpieli
wodnej, dzięki
czemu nie opada, jest równy jak stół i nie pęka. Delikatnie mazisty, idealny. Polecam na pełnię wiosny, kiedy w Waszych ogródkach będzie już
mięta po pas ;-).Składniki na spód
ciasteczkowy:120 g
ciastek pełnoziarnistych w
czekoladzie typu digestive40 g
masła, roztopionego
Ciasteczka pokruszyć lub zmiksować w malakserze na drobny piasek. Dodać
masło i wymieszać. Powinna powstać masa o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać
ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno, schłodzić przez pół godziny w lodówce.Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową - sernik będzie pieczony w kąpieli
wodnej.Składniki na masę
serową:250 ml
śmietany kremówki 36%80 g świeżych liści i łodyżek
mięty* lub 2
torebki herbaty miętowej (ewentualnie 2 łyżeczki ekstraktu
miętowego)600 g
twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków3
jajka1
żółtko2 łyżki
soku z cytryny1 łyżka
mąki pszennej2 łyżki
skrobi ziemniaczanej50 ml
likieru miętowego**Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Świeżą
miętę drobno porwać.
Śmietanę kremówkę zagotować do wrzenia, zdjąć z palnika, dodać
miętę, wymieszać do jej przykrycia, nałożyć pokrywkę, pozostawić do zaparzenia i wystudzenia. Po tym czasie całkowicie odcedzić kremówkę, listki dobrze odcisnąć z kremówki (wykręcić). Listki wyrzucić./Używając zamiast świeżej
mięty herbaty miętowej dodajemy do wrzącej kremówki jej 2
torebki, pilnując, by nie 'naciągnęła' zbyt mocno;
herbata może nadać sernikowi koloru lekko brudniejszej miętowej zieleni. Używając ekstrakt
miętowy dodajemy go do masy serowej pod sam koniec - wtedy dla zielonego koloru masy serowej można dodać kilka kropel barwnika./W misie miksera zmiksować lub roztrzepać
jajka. Dodać
cukier i zmiksować. Po łyżce dodawać
twaróg, miksując do otrzymania bezgrudkowej masy serowej, nie dłużej. Dodać
miętową kremówkę,
sok z cytryny, przesianą
mąkę ziemniaczaną,
mąkę pszenną,
likier miętowy, wymieszać do połączenia.Piekarnik rozgrzać do temperatury 170ºC. Na schłodzony
ciasteczkowy spód wylać
miętową masę
serową, wyrównać. Włożyć do piekarnika i natychmiast obniżyć temperaturę do 150ºC. Piec z parą
wodną*** około 1 godziny i 15 - 30 minut.Po skończeniu pieczenia lekko uchylić piekarnik i pozostawić sernik do wystygnięcia, by uniknąć gwałtownej zmiany temperatury.Po wystudzeniu sernik wyjąć, schłodzić przez kilka godzin w lodówce lub najlepiej przez całą noc.Wyjąć z lodówki około 1 godziny przed podaniem, ozdobić
polewą czekoladową, podawać. Kroić
ostrym, gorącym nożem (zanurzanym na chwilę we wrzątku i wycieranym do sucha).
Polewa czekoladowa:50 ml
śmietany kremówki 30 lub 36%50 g
czekolady (
mlecznej lub gorzkiej), posiekanej3 kostki
białej czekolady + mniej niż kropla zielonego barwnika (barwnik można pominąć)
Śmietanę kremówkę przelać do małego garnuszka, podgrzać do punktu wrzenia, ściągnąć z palnika. Natychmiast dodać posiekaną ciemną
czekoladę, odstawić do jej rozpuszczenia, mieszając od czasu do czasu. W osobnym naczyniu roztopić nad parą
wodną białą czekoladę z odrobiną barwnika, przełożyć ją do worka cukierniczego z cienką okrągłą tylką do pisania.Po rozprowadzeniu ciemnej polewy po serniku,
białą czekoladą wyciskaną z rękawa zrobić na serniku paski, przeciągnąć po nich wykałaczką by zrobić ozdobny wzorek.Gdyby polewa się zwarzyła - przeczytaj, jak ją uratować .* z
mięty wieloletniej, gdzie łodyżki są zdrewniałe, wykorzystujemy jedynie listki**
likier miętowy nada
masie serowej koloru
miętowego (jak na zdjeciach); jeśli nie użyjecie
likieru można dodać odrobinę
barwnika spożywczego*** sernik pieczemy w kąpieli
wodnej: kąpiel
wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej
wody do połowy wysokości formy z masą
serowąSmacznego :-).------------------Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .