Wykonanie
Pyszny i lekko
pomarańczowy sernik z musem z
owoców persymony i z
granatem. To pierwszy przepis z wykorzystaniem tego
owocu na MW ;-). Persymona (
kaki) jest teraz w sezonie, nie jest bardzo
droga, korzystajmy więc z jej dobrodziejstwa :-). Smutna wiadomość jest z kolei taka, że w naszym klimacie w sklepach nie dostaniemy bardzo dojrzałych
owoców kaki - powinny być mięciutkie jak dojrzałe
pomidory, mocno
pomarańczowe, z delikatną skórką schodzącą pod naciskiem palca... Przypuszczam, że wtedy sernik byłby jeszcze lepszy! Można przyspieszyć dojrzewanie
owoców persymony domowym sposobem - umieścić je w zamkniętym pojemniczku razem z przejrzałym
jabłkiem lub
bananem (takim już z kropkami ;-) i na jakiś czas o nich zapomnieć... Ja użyłam najbardziej dojrzałego
kaki, jakie udało mi się znaleźć w sklepie, sernik wyszedł cudowny, bardzo polecam!Składniki na spód:250 g
ciastek zbożowych w
mlecznej czekoladzie (użyłam digestive)1 łyżka
kakao80 g
masła, roztopionego
Ciastka,
masło i
kakao wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać
ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i jej boki do 1/2 ich wysokości (sernik jest niski). Schłodzić w lodówce przez czas przygotowania masy serowej.Składniki na masę
serową:500 g
twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie250 ml
śmietany kremówki 36%3 duże
jajka2/3 szklanki drobnego
cukru do wypieków8 g
cukru wanilinowego1 łyżeczka ekstraktu (lub aromatu) z
pomarańczyświeżo otarta skórka z 1
pomarańczy3 łyżki
mąki pszennejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.Masę
serową przelać na
ciasteczkowy spód i piec w kąpieli
wodnej* w temperaturze 160ºC przez około 45 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, następnie umieścić na kilka godzin w lodówce.Mus z persymony (
kaki):2 persymony (
kaki), bardzo dojrzałe (odm. hachiya)1 łyżka
cukrusok wyciśnięty z połowy
pomarańczy1 łyżeczka
skrobi ziemniaczanejOwoce persymony obrać, pokroić na kawałki, zblenderować na puree. Umieścić w małym garnuszku razem z
cukrem i
sokiem z
pomarańczy i zagotować. Pogotować przez kilka minut do lekkiego zgęstnienia musu (
woda powinna odparować, jak podczas gotowania
dżemu).
Skrobię rozrobić w małej ilości
wody (ok. 2 łyżek) i dodać do musu, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika, odstawić do przestudzenia.Dodatkowo do dekoracji:1 persymona (
kaki), odm. hachiyaziarenka z połowy
granataNa schłodzony sernik wyłożyć mus z persymony (może być ciepły, ale nie gorący), wyrównać szpatułką. Na wierzchu musu poukładać obraną i pokrojoną persymonę, na zakładkę. Posypać ziarenkami
granata.* Sernik pieczemy w kąpieli
wodnej: kąpiel
wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej
wody do połowy wysokości formy z masą
serową. Sernik pieczony jest z parą
wodną a więc w bardzo wysokiej wilgotności. Dzięki parze
wodnej sernik piecze się w jednakowym stopniu w każdym miejscu, nawet na środku, nie pęka po upieczeniu i zachowuje idealną kremową konsystencję (link do kąpieli
wodnej).Smacznego :-).