ßßß Cookit - przepis na Sernik z persymoną (kaki)

Sernik z persymoną (kaki)

nazwa

Wykonanie

Pyszny i lekko pomarańczowy sernik z musem z owoców persymony i z granatem. To pierwszy przepis z wykorzystaniem tego owocu na MW ;-). Persymona (kaki) jest teraz w sezonie, nie jest bardzo droga, korzystajmy więc z jej dobrodziejstwa :-). Smutna wiadomość jest z kolei taka, że w naszym klimacie w sklepach nie dostaniemy bardzo dojrzałych owoców kaki - powinny być mięciutkie jak dojrzałe pomidory, mocno pomarańczowe, z delikatną skórką schodzącą pod naciskiem palca... Przypuszczam, że wtedy sernik byłby jeszcze lepszy! Można przyspieszyć dojrzewanie owoców persymony domowym sposobem - umieścić je w zamkniętym pojemniczku razem z przejrzałym jabłkiem lub bananem (takim już z kropkami ;-) i na jakiś czas o nich zapomnieć... Ja użyłam najbardziej dojrzałego kaki, jakie udało mi się znaleźć w sklepie, sernik wyszedł cudowny, bardzo polecam!
Składniki na spód:
250 g ciastek zbożowych w mlecznej czekoladzie (użyłam digestive)
1 łyżka kakao
80 g masła, roztopionego
Ciastka, masło i kakao wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i jej boki do 1/2 ich wysokości (sernik jest niski). Schłodzić w lodówce przez czas przygotowania masy serowej.
Składniki na masę serową:
500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie
250 ml śmietany kremówki 36%
3 duże jajka
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
8 g cukru wanilinowego
1 łyżeczka ekstraktu (lub aromatu) z pomarańczy
świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy
3 łyżki mąki pszennej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.
Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w kąpieli wodnej* w temperaturze 160ºC przez około 45 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, następnie umieścić na kilka godzin w lodówce.
Mus z persymony (kaki):
2 persymony (kaki), bardzo dojrzałe (odm. hachiya)
1 łyżka cukru
sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Owoce persymony obrać, pokroić na kawałki, zblenderować na puree. Umieścić w małym garnuszku razem z cukrem i sokiem z pomarańczy i zagotować. Pogotować przez kilka minut do lekkiego zgęstnienia musu (woda powinna odparować, jak podczas gotowania dżemu). Skrobię rozrobić w małej ilości wody (ok. 2 łyżek) i dodać do musu, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika, odstawić do przestudzenia.
Dodatkowo do dekoracji:
1 persymona (kaki), odm. hachiya
ziarenka z połowy granata
Na schłodzony sernik wyłożyć mus z persymony (może być ciepły, ale nie gorący), wyrównać szpatułką. Na wierzchu musu poukładać obraną i pokrojoną persymonę, na zakładkę. Posypać ziarenkami granata.
* Sernik pieczemy w kąpieli wodnej: kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową. Sernik pieczony jest z parą wodną a więc w bardzo wysokiej wilgotności. Dzięki parze wodnej sernik piecze się w jednakowym stopniu w każdym miejscu, nawet na środku, nie pęka po upieczeniu i zachowuje idealną kremową konsystencję (link do kąpieli wodnej).
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-z-persymona-kaki