ßßß Cookit - przepis na Jesienny sernik dyniowy

Jesienny sernik dyniowy

nazwa

Wykonanie

Sernik dyniowy to chy­ba jeden z moich ulu­biony­ch ulu­biony­ch. Ciem­ny, kakaowy spód, puszys­ta masa serowa i słod­ka pole­wa czeko­lad­owa spraw­ia­ją, że jest to deser ide­al­ny. Sprawdzi się również na uroczys­toś­ci­ach rodzin­ny­ch (u mnie królu­je na 1 i 11 listopada oraz na Świątecznym stole na Boże Nar­o­dze­nie).
Do sernika ide­al­ni się sprawdzi domowe puree z dyni .
Wydruk przepisu
Danie Desery
Kuch­nia Amerykańska
Czas przy­go­towa­nia 30 min­ut
Czas gotowa­nia 60 min­ut
Czas oczeki­wa­nia 4 godziny
Por­c­je
por­cji
Skład­niki
Spód
350 g ciastek Oreo(lub Neo)
70 g masła
Masa serowa
1 kg twarogu na sernik
250 g serka mas­car­pone
350 g puree z dyni
200 g cukru
3 szt. jajek
1 szt. pomarańczy(otar­ta skórka i sok)
3 łyżki mąki ziem­ni­aczanej
1 łyżeczka pasty wanil­iowej(lub ekstrak­tu wanil­iowe­go)
Pole­wa
100 g białej czeko­la­dy
50 g mlecznej czeko­la­dy
50 g jogur­tu nat­u­ral­ne­go(opcjon­al­nie)
Danie Desery
Kuch­nia Amerykańska
Czas przy­go­towa­nia 30 min­ut
Czas gotowa­nia 60 min­ut
Czas oczeki­wa­nia 4 godziny
Por­c­je
por­cji
Skład­niki
Spód
350 g ciastek Oreo(lub Neo)
70 g masła
Masa serowa
1 kg twarogu na sernik
250 g serka mas­car­pone
350 g puree z dyni
200 g cukru
3 szt. jajek
1 szt. pomarańczy(otar­ta skórka i sok)
3 łyżki mąki ziem­ni­aczanej
1 łyżeczka pasty wanil­iowej(lub ekstrak­tu wanil­iowe­go)
Pole­wa
100 g białej czeko­la­dy
50 g mlecznej czeko­la­dy
50 g jogur­tu nat­u­ral­ne­go(opcjon­al­nie)
Sposób przy­go­towa­nia
Spód
Roz­topić masło. Ciasteczka dokład­nie zmielić w melak­serze, dodać roz­to­pi­one masło i ponown­ie dokład­nie zmik­sować.
Masę ciasteczkową wyłożyć na spód i boki tor­town­i­cy o śred­ni­cy 23 — 24 cm. Wstaw­ić do lodówki na czas przy­go­towywa­nia masy serowej.
Masa serowa
Piekarnik nagrzać do 180 stop­ni.
Jeśli uży­wamy trady­cyjne­go twarogu należy go zmielić trzykrot­nie.
Do sera dodać resztę skład­ników (wraz ze startą skórką pomarańczy oraz wyciśnię­tym sok­iem) i zmik­sować na jed­no­litą masę.
Masę serową prze­lać do wcześniej przy­go­towanej tor­town­i­cy. Wstaw­ić do piekarnik. Piec około 60 min­ut.
Po upiecze­niu sernik wyjąć z piekarnika i wys­tudz­ić.
Pole­wa czeko­lad­owa
Białą czeko­ladę poła­mać na kosteczki i rozpuś­cić w kąpieli wod­nej.
Dodać jogurt i wymieszać na jed­no­litą masę. Polać sernik.
Opcjon­al­nie rozpuś­cić mleczną czeko­ladę w kąpieli wod­nej i zro­bić wzorki w polewie z białej czeko­la­dy.
Sernik wstaw­ić do lodówki na co najm­niej 4 godziny (najlepiej na całą noc).
Udostęp­nij ten przepis
Źródło:http://wypiekirumience.pl/recipe/jesienny-sernik-dyniowy