Wykonanie
Sernik
dyniowy to chyba jeden z moich ulubionych ulubionych. Ciemny,
kakaowy spód, puszysta masa serowa i słodka polewa czekoladowa sprawiają, że jest to deser idealny. Sprawdzi się również na uroczystościach rodzinnych (u mnie króluje na 1 i 11 listopada oraz na Świątecznym
stole na Boże Narodzenie).Do sernika idealni się sprawdzi domowe puree z dyni .Wydruk przepisu
Danie DeseryKuchnia AmerykańskaCzas przygotowania 30 minutCzas gotowania 60 minutCzas oczekiwania 4 godzinyPorcjeporcjiSkładnikiSpód350 g
ciastek Oreo(lub Neo)70 g
masłaMasa serowa1 kg
twarogu na sernik250 g
serka mascarpone350 g puree z dyni200 g
cukru3 szt.
jajek1 szt.
pomarańczy(otarta skórka i sok)3 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka pasty waniliowej(lub ekstraktu waniliowego)Polewa100 g białej czekolady50 g
mlecznej czekolady50 g jogurtu naturalnego(opcjonalnie)Danie DeseryKuchnia AmerykańskaCzas przygotowania 30 minutCzas gotowania 60 minutCzas oczekiwania 4 godzinyPorcjeporcjiSkładnikiSpód350 g
ciastek Oreo(lub Neo)70 g
masłaMasa serowa1 kg
twarogu na sernik250 g
serka mascarpone350 g puree z dyni200 g
cukru3 szt.
jajek1 szt.
pomarańczy(otarta skórka i sok)3 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka pasty waniliowej(lub ekstraktu waniliowego)Polewa100 g białej czekolady50 g
mlecznej czekolady50 g jogurtu naturalnego(opcjonalnie)
Sposób przygotowaniaSpódRoztopić
masło.
Ciasteczka dokładnie zmielić w melakserze, dodać roztopione
masło i ponownie dokładnie zmiksować.Masę
ciasteczkową wyłożyć na spód i boki tortownicy o średnicy 23 — 24 cm. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.Masa serowaPiekarnik nagrzać do 180 stopni.Jeśli używamy tradycyjnego
twarogu należy go zmielić trzykrotnie.Do
sera dodać resztę składników (wraz ze startą skórką
pomarańczy oraz wyciśniętym sokiem) i zmiksować na jednolitą masę.Masę
serową przelać do wcześniej przygotowanej tortownicy. Wstawić do piekarnik. Piec około 60 minut.Po upieczeniu sernik wyjąć z piekarnika i wystudzić.Polewa czekoladowaBiałą czekoladę połamać na kosteczki i rozpuścić w kąpieli wodnej.Dodać
jogurt i wymieszać na jednolitą masę. Polać sernik.Opcjonalnie rozpuścić
mleczną czekoladę w kąpieli wodnej i zrobić wzorki w polewie z białej czekolady.Sernik wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny (najlepiej na całą noc).Udostępnij ten przepis