ßßß Cookit - przepis na Sernik miętowy

Sernik miętowy

nazwa

Wykonanie

Składniki na spód :
120 g ciasteczek typu digistive, najlepsze w czekoladzie
50 g masła
Przygotowanie :
Ciasteczka pokruszyć i zmiksować na drobny piasek, masło rozpuścić
Dodać je do masy, powinno powstać coś na podobieństwo piasku
Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia
Na dno wyłożyć masę ciasteczkową, wyrównać i ugnieść, wstawić ją do lodówki na co najmniej 30 min.
Składniki na masę serową:
60 dag sera półtłustego, dwukrotnie zmielonego
3 jajka + żółtko
2 łyżki soku z cytryny
250 ml śmietany kremówki 36 %
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
50 ml likieru miętowego *
80 g listków i łodyżek świeżej mięty ** lub 2 torebki herbaty miętowej
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Przygotowanie :
Listki i łodyżki mięty rozdrobnić, a śmietanę doprowadzić do wrzenia i wrzucić do niej miętę, przykryć, pozostawić do zaparzenia i wystudzenia
Po tym czasie śmietanę przecedzić, a listki wycisnąć z mięty i je wyrzucić
W mikserze wstępnie roztrzepać jajka, dodać cukier i dokładnie zmiksować, dodawać po łyżce sera i miksować do otrzymania serowej masy bezgrudkowej- nie dłużej
Dodać miętową kremówkę, sok z cytryny, zmieszane i przesiane mąki, likier miętowy i wszystko połączyć
Piekarnik nagrzać do temp. 170 *C
Na schłodzony spód wyłożyć masę serową, wyrównać, włożyć do piekarnika i zaraz obniżyć temp. do 150*C
Piec z parą wodną ** * przez około 1 godz i 20 min.
Po skończeniu pieczenia otworzyć drzwiczki piekarnika i pozostawić ciasto do wystudzenia.
* likier miętowy nada masie serowej pięknego koloru miętowego, jeśli nie użyjecie likieru trzeba dodać odrobinę barwnika spożywczego
**u żywając zamiast świeżej mięty torebek z herbatą należy zaparzyć ją we wrzącej śmietanie, uważając by zieleń nie zmieniła się w brudną zieleń, która nada sernikowi brzydką barwę.
** * sernik pieczemy w kąpieli wodnej, polega to na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego do którego wlewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z sernikiem. Formę z sernikiem owinąć dwukrotnie folią aluminiową, by nie przemiękła podczas pieczenia.
MOJE UWAGI:
Do nadania sernikowi koloru zieleni użyłam dodatkowo barwnika, ponieważ zaparzona świeża mięta nie dała efektu zieleni. Dodałam też kilka kropel miętowych dla smaku. Kolor jednak pozostał mało zielony.
Piekłam w piekarniku bez kąpieli wodnej, przez to sernik nie był taki puszysty jaki widziałam tu .
Tam dla dekoracji wierzchu sernik został polany rozpuszczoną czekoladą i śmietaną kremówką 36 %
Na spód dla lepszego wyglądu i pewnie smaku powinnam użyć ciasteczek z czekoladą, ale nie miałam takich :(
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2015/12/sernik-mietowy.html