Wykonanie
Składniki na spód :120 g
ciasteczek typu digistive, najlepsze w
czekoladzie50 g
masłaPrzygotowanie :
Ciasteczka pokruszyć i zmiksować na drobny piasek,
masło rozpuścićDodać je do masy, powinno powstać coś na podobieństwo piaskuTortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczeniaNa dno wyłożyć masę
ciasteczkową, wyrównać i ugnieść, wstawić ją do lodówki na co najmniej 30 min.Składniki na masę
serową:60 dag
sera półtłustego, dwukrotnie zmielonego3
jajka +
żółtko2 łyżki
soku z cytryny250 ml
śmietany kremówki 36 %3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków1 łyżka
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej50 ml
likieru miętowego *80 g listków i łodyżek świeżej
mięty ** lub 2
torebki herbaty miętowejSkładniki powinny
mieć temperaturę pokojową.
Przygotowanie :Listki i łodyżki
mięty rozdrobnić, a
śmietanę doprowadzić do wrzenia i wrzucić do niej
miętę, przykryć, pozostawić do zaparzenia i wystudzeniaPo tym czasie
śmietanę przecedzić, a listki wycisnąć z
mięty i je wyrzucićW mikserze wstępnie roztrzepać
jajka, dodać
cukier i dokładnie zmiksować, dodawać po łyżce
sera i miksować do otrzymania serowej masy bezgrudkowej- nie dłużejDodać
miętową kremówkę,
sok z cytryny, zmieszane i przesiane
mąki,
likier miętowy i wszystko połączyćPiekarnik nagrzać do temp. 170 *CNa schłodzony spód wyłożyć masę
serową, wyrównać, włożyć do piekarnika i zaraz obniżyć temp. do 150*CPiec z parą
wodną ** * przez około 1 godz i 20 min.Po skończeniu pieczenia otworzyć drzwiczki piekarnika i pozostawić ciasto do wystudzenia.
*
likier miętowy nada
masie serowej pięknego koloru
miętowego, jeśli nie użyjecie
likieru trzeba dodać odrobinę
barwnika spożywczego**u żywając zamiast świeżej
mięty torebek z
herbatą należy zaparzyć ją we wrzącej
śmietanie, uważając by zieleń nie zmieniła się w brudną zieleń, która nada sernikowi brzydką barwę.** * sernik pieczemy w kąpieli
wodnej, polega to na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego do którego wlewamy wrzącej
wody do połowy wysokości formy z sernikiem. Formę z sernikiem owinąć dwukrotnie folią aluminiową, by nie przemiękła podczas pieczenia.MOJE UWAGI:Do nadania sernikowi koloru zieleni użyłam dodatkowo barwnika, ponieważ zaparzona świeża
mięta nie dała efektu zieleni. Dodałam też kilka kropel
miętowych dla smaku. Kolor jednak pozostał mało zielony.Piekłam w piekarniku bez kąpieli
wodnej, przez to sernik nie był taki puszysty jaki widziałam tu .Tam dla dekoracji wierzchu sernik został polany rozpuszczoną
czekoladą i
śmietaną kremówką 36 %Na spód dla lepszego wyglądu i pewnie smaku powinnam użyć
ciasteczek z
czekoladą, ale nie miałam takich :(