ßßß
Czekolada i mięta to dla mnie połączenie idealne. A jak połączymy to z sernikiem, za którym wprost przepadam, to jestem w niebie. Sernik rozpływa się w ustach, a mięta nie jest tu elementem dominującym, a jedynie delikatną sugestią świeżości.Składniki:Na spód:-200g herbatników-2 łyżki roztopionego masła-100g gorzkiej czekoladyHerbatniki drobno pokruszyć (można to zrobić przy pomocy tłuczka), dodać pokrojoną bardzo drobno czekoladę, roztopione masło i dokładnie wymieszać. Wszystkie składniki można także połączyć razem za pomocą blendera. Tortownicę (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę ciasteczkową, docisnąć i wyrównać a następnie wstawić do lodówki.Masa serowa (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej):-25g gorzkiej czekolady startej na tarce o dużych oczkach-1kg twarogu dwukrotnie zmielonego (może być też gęsty twaróg z wiaderka)-5 jajek-250g śmietany 30%-1 szklanka cukru-3 łyżki mąkiziemniaczanej-5-6 łyżek likieru miętowego-pół szklanki listków świeżej mięty (mogą być z łodyżkami)Dodatkowo:-100g gorzkiej czekolady-kilka miętowych pałeczek w czekoladzieListki mięty porwać na drobniejsze kawałki. Śmietanę zagotować, wrzucić do niej listki mięty, wymieszać i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Następnie przetrzeć przez sitko w celu usunięcia mięty.Twaróg utrzeć z cukrem. Cały czas ucierając, dodawać jajka, jedno po drugim. Nadal ucierając dodać likier i śmietanę. Dodać przesianą mąkę i zmiksować krótko. Na końcu dodać startą czekoladę i wymieszać łyżką lub łopatką. Masę wylać na ciasteczkowy spód i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 90-100 minut (środek ciasta powinien być sprężysty). Po upieczeniu studzić w uchylonym piekarniku. Wystygnięty sernik polać roztopioną gorzką czekoladą i udekorować miętowymi pałeczkami.
Smacznego!