Wykonanie
Czekolada i
mięta to dla mnie połączenie idealne. A jak połączymy to z sernikiem, za którym wprost przepadam, to jestem w niebie. Sernik rozpływa się w ustach, a
mięta nie jest tu elementem dominującym, a jedynie delikatną sugestią świeżości.Składniki:Na spód:-200g
herbatników-2 łyżki roztopionego
masła-100g
gorzkiej czekoladyHerbatniki drobno pokruszyć (można to zrobić przy pomocy tłuczka), dodać pokrojoną bardzo drobno
czekoladę, roztopione
masło i dokładnie wymieszać. Wszystkie składniki można także połączyć razem za pomocą blendera. Tortownicę (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę
ciasteczkową, docisnąć i wyrównać a następnie wstawić do lodówki.Masa serowa (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej):-25g
gorzkiej czekolady startej na tarce o dużych oczkach-1kg
twarogu dwukrotnie zmielonego (może być też gęsty
twaróg z wiaderka)-5
jajek-250g
śmietany 30%-1 szklanka
cukru-3 łyżki mąkiziemniaczanej-5-6 łyżek
likieru miętowego-pół szklanki listków świeżej
mięty (mogą być z łodyżkami)Dodatkowo:-100g
gorzkiej czekolady-kilka
miętowych pałeczek w
czekoladzieListki
mięty porwać na drobniejsze kawałki.
Śmietanę zagotować, wrzucić do niej listki
mięty, wymieszać i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Następnie przetrzeć przez sitko w celu usunięcia
mięty.
Twaróg utrzeć z
cukrem. Cały czas ucierając, dodawać
jajka, jedno po drugim. Nadal ucierając dodać
likier i
śmietanę. Dodać przesianą
mąkę i zmiksować krótko. Na końcu dodać startą
czekoladę i wymieszać łyżką lub
łopatką. Masę wylać na
ciasteczkowy spód i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 90-100 minut (środek ciasta powinien być sprężysty). Po upieczeniu studzić w uchylonym piekarniku. Wystygnięty sernik polać roztopioną
gorzką czekoladą i udekorować miętowymi pałeczkami.
Smacznego!