ßßß
Składniki:- 500 g. twarogu (użyłam takiego)- pół szklanki cukru- 200 g. gorzkiej czekolady- jedno małe jajko- 240 g. owsianych ciasteczek w czekoladzie (użyłam takich)- 80 g. roztopionego masła na polewę:- 90 ml śmietanki 30%- łyżka masła- 170 g. gorzkiej czekoladyoraz do ozdoby- wiśnie w polewie (użyłam takich)- czekoladowe ażurki (użyłam takich)Przygotowanie:Ciastka bardzo dokładnie rozdrabniamy, np. za pomocą walka do ciasta. Następnie mieszamy je z rozpuszczonym masłem. Do papilotek (takich jak na muffiny) wkładamy około łyżkę masy i wygładzamy, aby powstały mini spody pod przyszłe serniczki. Wstawiamy je na pół godziny do lodówki.Jeśli korzystamy ze "zwykłego" twarogu, zaczynamy od trzykrotnego przemielenia go przez maszynkę. Jeśli z takiego, którego ja użyłam, od razu mieszamy go z cukrem i jajkiem. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Gdy jest już w stanie płynnym, odstawiamy aby troszkę ostygły. Następnie dodajemy je do masy serowej i dokładnie mieszamy. Do każdej z papilotek wkładamy porcję sera. Serniczki wstawiamy do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika i pieczemy je przez 25 minut.Po upieczeniu wyjmujemy je, a gdy ostygną wkładamy do lodówki na kilka godzin.Po tym czasie przygotowujemy polewę. Śmietankę wraz z łyżką masła podgrzewamy w garnuszku. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Śmietankę zdejmujemy z gazu, zanim zacznie bulgotać, dodajemy do czekolady i bardzo intensywnie mieszamy, aby wszystko się połączyło i powstała gładka polewa. Polewamy nią serniczki. Dekorujemy ażurkami i wiśniami. Jemy, gdy polewa zastygnie.Smacznego!