ßßß
Sernik miętowo - czekoladowy nawiązujący smakiem do czekoladek After Eight. Gratka dla miłośników czekoladek jak i dla osób, które lubią takie połączenia :-). Pyszna, intensywna pieczona sernikowa masa czekoladowa uwieńczona musem miętowym przygotowanym ze świeżej mięty. Mięta jeszcze rośnie u mnie w ogródku, choć już przekwita, to był po prostu ostatni moment; na szczęście w sklepach przez cały rok można zakupić miętę w doniczkach, więc nie powinno być problemu z wykonaniem deseru. Całość jest rześka i oryginalna, sernik nie trudny w wykonaniu, fantastyczne połączenie smaków!Uwaga: część musu miętowego wymaga kilkugodzinnego chłodzenia, przygotowania najlepiej zacząć wieczór wcześniej.Składniki na spód:150 g ciastek czekoladowych przekładanych kremem czekoladowym (tzw. markizy)2 łyżki kakao30 g masła, roztopionegoCiastka, kakao i masło umieścić w malakserze i zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód, boków niczym nie smarować. Masę ciasteczkową wysypać na spód formy, wyrównać. Podpiec w temperaturze 175 stopni C przez około 10 - 12 minut lub do zarumienienia. Wyjąć, lekko przestudzić przez czas przygotowania masy serowej.Składniki na masę serową:250 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie250 g serka mascarpone3 jajka3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków100 g czekolady gorzkiej, roztopionej i lekko przestudzonej125 ml kwaśnej śmietany 12%2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub budyniu czekoladowego bez cukru1 łyżeczka ekstraktu z waniliWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki oprócz roztopionej czekolady. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną. Pod koniec miksowania dodać roztopioną czekoldę; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w temperaturze 160ºC przez około 50 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia.Wyjąć z piekarnika, wystudzić, schłodzić przez kilka godzin lub przez całą noc w lodówce.Mus miętowy:60 g świeżych listków mięty600 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (podzielone na 300 + 300), schłodzonej12 g żelatyny w proszku lub 3 - 4 listki żelatyny1 łyżka likieru miętowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z mięty2 łyżki cukru pudruodrobina - wielkości kropli - barwnika w kolorze miętowym (użyłam barwnika w paście Wilton ' leaf green ')300 ml śmietany kremówki podgrzać, do wrzenia, natychmiast zdjąć z palnika. Zalać nią świeże listki mięty, przykryć, odstawić do zaparzenia i wystudzenia. Po wystudzeniu dokładnie odcisnąć i usunąć z kremówki miętę. Miętową kremówkę schłodzić przez kilka godzin w lodówce (można ją przygotować wieczór wcześniej).Żelatynę zalać małą ilością wody, tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, lekko przestudzić - nie może być gorąca, ale w dalszym ciągu powinna pozostać płynna.W misie miksera umieścić 300 ml schłodzonej miętowej kremówki, dodać kolejne 300 ml schłodzonej kremówki, cukier puder i odrobinę barwnika (wielkości kropli). Ubić prawie do sztywności, pod koniec ubijania dodając likier miętowy lub ekstrakt miętowy. Na sam koniec do kremu dodać przestudzoną żelatynę (wcześniej rozrobioną z 4 łyżkami bitej śmietany, by wyrównać temperatury i by w kremie nie powstały grudki żelatyny), dokładnie zmiksować do połączenia. Gotowy mus mietowy wyłożyć na schłodzoną mase serową, wyrównać. Odstawić do lodówki do stężenia, na kilka godzin.Dodatkowo:małe opakowanie czekoladek After Eight, do dekoracjiświeże listki mięty do dekoracjiSchłodzony sernik uwolnić w tortownicy, przejeżdżając ostrym nożem między sernikiem a formą. Boki udekorować czekoladkami - przykleją się do musu. Wierzch udekorować świeżą miętą.Smacznego :-).