Wykonanie
Sernik
miętowo -
czekoladowy nawiązujący smakiem do
czekoladek After Eight. Gratka dla miłośników
czekoladek jak i dla osób, które lubią takie połączenia :-). Pyszna, intensywna pieczona sernikowa masa czekoladowa uwieńczona musem
miętowym przygotowanym ze świeżej
mięty.
Mięta jeszcze rośnie u mnie w ogródku, choć już przekwita, to był po prostu ostatni moment; na szczęście w sklepach przez cały rok można zakupić
miętę w doniczkach, więc nie powinno być problemu z wykonaniem deseru. Całość jest rześka i oryginalna, sernik nie trudny w wykonaniu, fantastyczne połączenie smaków!Uwaga: część musu
miętowego wymaga kilkugodzinnego chłodzenia, przygotowania najlepiej zacząć wieczór wcześniej.Składniki na spód:150 g
ciastek czekoladowych przekładanych
kremem czekoladowym (tzw. markizy)2 łyżki
kakao30 g
masła, roztopionego
Ciastka,
kakao i
masło umieścić w malakserze i zmiksować do momentu otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód,
boków niczym nie smarować. Masę
ciasteczkową wysypać na spód formy, wyrównać. Podpiec w temperaturze 175 stopni C przez około 10 - 12 minut lub do zarumienienia. Wyjąć, lekko przestudzić przez czas przygotowania masy serowej.Składniki na masę
serową:250 g
twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie250 g
serka mascarpone3
jajka3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków100 g
czekolady gorzkiej, roztopionej i lekko przestudzonej125 ml kwaśnej
śmietany 12%2 łyżki
skrobi ziemniaczanej lub budyniu
czekoladowego bez
cukru1 łyżeczka ekstraktu z
waniliWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki oprócz roztopionej
czekolady. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną. Pod koniec miksowania dodać roztopioną
czekoldę; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.Masę
serową przelać na
ciasteczkowy spód i piec w temperaturze 160ºC przez około 50 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia.Wyjąć z piekarnika, wystudzić, schłodzić przez kilka godzin lub przez całą noc w lodówce.Mus
miętowy:60 g świeżych listków
mięty600 ml
śmietany kremówki 30% lub 36% (podzielone na 300 + 300), schłodzonej12 g
żelatyny w proszku lub 3 - 4 listki
żelatyny1 łyżka
likieru miętowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z
mięty2 łyżki
cukru pudruodrobina - wielkości kropli - barwnika w kolorze
miętowym (użyłam barwnika w paście Wilton ' leaf green ')300 ml
śmietany kremówki podgrzać, do wrzenia, natychmiast zdjąć z palnika. Zalać nią świeże listki
mięty, przykryć, odstawić do zaparzenia i wystudzenia. Po wystudzeniu dokładnie odcisnąć i usunąć z kremówki
miętę.
Miętową kremówkę schłodzić przez kilka godzin w lodówce (można ją przygotować wieczór wcześniej).
Żelatynę zalać małą ilością
wody, tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (
żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, lekko przestudzić - nie może być gorąca, ale w dalszym ciągu powinna pozostać płynna.W misie miksera umieścić 300 ml schłodzonej miętowej kremówki, dodać kolejne 300 ml schłodzonej kremówki,
cukier puder i odrobinę barwnika (wielkości kropli). Ubić prawie do sztywności, pod koniec ubijania dodając
likier miętowy lub ekstrakt
miętowy. Na sam koniec do kremu dodać przestudzoną
żelatynę (wcześniej rozrobioną z 4 łyżkami
bitej śmietany, by wyrównać temperatury i by w kremie nie powstały grudki
żelatyny), dokładnie zmiksować do połączenia. Gotowy mus
mietowy wyłożyć na schłodzoną mase
serową, wyrównać. Odstawić do lodówki do stężenia, na kilka godzin.Dodatkowo:małe opakowanie
czekoladek After Eight, do dekoracjiświeże listki
mięty do dekoracjiSchłodzony sernik uwolnić w tortownicy, przejeżdżając
ostrym nożem
między sernikiem a formą. Boki udekorować
czekoladkami - przykleją się do musu. Wierzch udekorować świeżą
miętą.Smacznego :-).