Wykonanie
Kostka sernikowa z
jeżynami - deser końca lata. Klasyczna cytrynowa masa sernikowa,
ciasteczkowy spód i ciemna polewa z
jeżyn, która 'na żywo' wygląda jak błyszcząca
polewa czekoladowa ;-). Na spotkanie z przyjaciółmi lub do podania na podwieczorek podczas leniwej, ciepłej niedzieli...Składniki na spód:220 g
ciastek digestive w
czekoladzie (lub innych
ciastek pełnoziarnistych i kilka kostek
czekolady)50 g
płatków owsianych, lekko rozdrobnionych w malakserze50 g
masła, roztopionego
Ciastka, rozdrobnione
płatki owsiane i
masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Formę o wymiarach 23 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać
ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy.Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i podpiec przez około 10 minut. Wyjąć, przestudzić.500 g
twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie250 g
serka mascarpone100 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%niepełna szklanka drobnego
cukru do wypieków4 duże
jajkaotarta skórka z 2
cytryn i sok z jednej z nich1,5 łyżki
skrobi ziemniaczanejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę
serową i zmiksować do powstania gładkiej, bezgrudkowej masy. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie.Masę
serową wylać na podpieczony spód, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez 40 - 45 minut. Wystudzić w stygnącym piekarniku. Wyjąć, schłodzić.Dodatkowo:400 g
jeżyn (mogą być mrożone)50 g
cukrusok z połowy
cytryny2 łyżeczki
żelatyny w proszku (8g) lub 2 listki
żelatynyświeże
jeżyny do dekoracjiW garnuszku umieścić
jeżyny,
cukier,
sok z cytryny. Zagotować, przetrzeć przez sitko, wyrzucić pesteczki.
Żelatynę w proszku zalać małą ilością
wody (tylko do jej przykrycia), odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (
żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Dodać do ciepłego sosu
jeżynowego, dobrze wymieszać, wystudzić, następnie schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia. Gęstniejącą polewę przelać na sernik, rozprowadzić, schłodzić w lodówce.Kroić na kwadraty, ozdobić
jeżynami i podawać.Uwaga: do polewy użyłam 3 łyżeczek
żelatyny, co było zbyt dużą ilością, polewa powinna być bardziej luźna niż na zdjęciach; w przepisie podałam już ze zmniejszoną ilością
żelatyny.Smacznego :-).