ßßß
Kostka sernikowa z jeżynami - deser końca lata. Klasyczna cytrynowa masa sernikowa, ciasteczkowy spód i ciemna polewa z jeżyn, która 'na żywo' wygląda jak błyszcząca polewa czekoladowa ;-). Na spotkanie z przyjaciółmi lub do podania na podwieczorek podczas leniwej, ciepłej niedzieli...Składniki na spód:220 g ciastek digestive w czekoladzie (lub innych ciastek pełnoziarnistych i kilka kostek czekolady)50 g płatków owsianych, lekko rozdrobnionych w malakserze50 g masła, roztopionegoCiastka, rozdrobnione płatki owsiane i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Formę o wymiarach 23 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy.Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i podpiec przez około 10 minut. Wyjąć, przestudzić.500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie250 g serka mascarpone100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków4 duże jajkaotarta skórka z 2 cytryn i sok z jednej z nich1,5 łyżki skrobi ziemniaczanejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę serową i zmiksować do powstania gładkiej, bezgrudkowej masy. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie.Masę serową wylać na podpieczony spód, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez 40 - 45 minut. Wystudzić w stygnącym piekarniku. Wyjąć, schłodzić.Dodatkowo:400 g jeżyn (mogą być mrożone)50 g cukrusok z połowy cytryny2 łyżeczki żelatyny w proszku (8g) lub 2 listki żelatynyświeże jeżyny do dekoracjiW garnuszku umieścić jeżyny, cukier, sok z cytryny. Zagotować, przetrzeć przez sitko, wyrzucić pesteczki.Żelatynę w proszku zalać małą ilością wody (tylko do jej przykrycia), odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Dodać do ciepłego sosu jeżynowego, dobrze wymieszać, wystudzić, następnie schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia. Gęstniejącą polewę przelać na sernik, rozprowadzić, schłodzić w lodówce.Kroić na kwadraty, ozdobić jeżynami i podawać.Uwaga: do polewy użyłam 3 łyżeczek żelatyny, co było zbyt dużą ilością, polewa powinna być bardziej luźna niż na zdjęciach; w przepisie podałam już ze zmniejszoną ilością żelatyny.Smacznego :-).

