ßßß Cookit - przepis na Kostka sernikowa z jeżynami

Kostka sernikowa z jeżynami

nazwa

Wykonanie

Kostka sernikowa z jeżynami - deser końca lata. Klasyczna cytrynowa masa sernikowa, ciasteczkowy spód i ciemna polewa z jeżyn, która 'na żywo' wygląda jak błyszcząca polewa czekoladowa ;-). Na spotkanie z przyjaciółmi lub do podania na podwieczorek podczas leniwej, ciepłej niedzieli...
Składniki na spód:
220 g ciastek digestive w czekoladzie (lub innych ciastek pełnoziarnistych i kilka kostek czekolady)
50 g płatków owsianych, lekko rozdrobnionych w malakserze
50 g masła, roztopionego
Ciastka, rozdrobnione płatki owsiane i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Formę o wymiarach 23 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy.
Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i podpiec przez około 10 minut. Wyjąć, przestudzić.
500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie
250 g serka mascarpone
100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków
4 duże jajka
otarta skórka z 2 cytryn i sok z jednej z nich
1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę serową i zmiksować do powstania gładkiej, bezgrudkowej masy. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie.
Masę serową wylać na podpieczony spód, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez 40 - 45 minut. Wystudzić w stygnącym piekarniku. Wyjąć, schłodzić.
Dodatkowo:
400 g jeżyn (mogą być mrożone)
50 g cukru
sok z połowy cytryny
2 łyżeczki żelatyny w proszku (8g) lub 2 listki żelatyny
świeże jeżyny do dekoracji
W garnuszku umieścić jeżyny, cukier, sok z cytryny. Zagotować, przetrzeć przez sitko, wyrzucić pesteczki.
Żelatynę w proszku zalać małą ilością wody (tylko do jej przykrycia), odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Dodać do ciepłego sosu jeżynowego, dobrze wymieszać, wystudzić, następnie schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia. Gęstniejącą polewę przelać na sernik, rozprowadzić, schłodzić w lodówce.
Kroić na kwadraty, ozdobić jeżynami i podawać.
Uwaga: do polewy użyłam 3 łyżeczek żelatyny, co było zbyt dużą ilością, polewa powinna być bardziej luźna niż na zdjęciach; w przepisie podałam już ze zmniejszoną ilością żelatyny.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/kostka-sernikowa-z-jezynami