Wykonanie
Czy to już koniec sezonu na świeże maliny? Liczę na to, że macie trochę zamrożonych zapasów, ponieważ to nie koniec
malinowych wypieków w tym roku ;-). Fantastyczny sernik
czekoladowy, jak najlepszy deser. Niewysoki, ale tylko dlatego, by ilość
czekolady nie przytłaczała; w ten sposób dobrane proporcje są idealne.
Maliny 'przyklejamy' na polewę z
mlecznej czekolady. To najlepszy deser na rozpoczęcie jesieni, choć w powietrzu wciąż babie lato...Składniki na spód:150 g
ciastek czekoladowych przekładanych
kremem czekoladowym (tzw. markizy)2 łyżki
kakao30 g
masła, roztopionego
Ciastka,
kakao i
masło umieścić w malakserze i zmiksować do momentu otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód,
boków niczym nie smarować. Masę
ciasteczkową wysypać na spód formy, wyrównać. Podpiec w temperaturze 175 stopni C przez około 12 minut lub do zarumienienia. Wyjąć, lekko przestudzić przez czas przygotowania masy serowej.Składniki na masę
serową:250 g
twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie250 g
serka mascarpone2 duże
jajka1
żółtko3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków100 g
czekolady gorzkiej, roztopionej i lekko przestudzonej125 ml kwaśnej
śmietany 12%2 łyżki
skrobi ziemniaczanej lub budyniu
czekoladowego bez
cukru1 łyżeczka ekstraktu z
waniliWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki oprócz roztopionej
czekolady. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną. Pod koniec miksowania dodać roztopioną
czekoldę; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.Masę
serową przelać na
ciasteczkowy spód i piec w temperaturze 160ºC przez około 50 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia.Wyjąć z piekarnika, wystudzić, schłodzić przez kilka godzin lub przez całą noc w lodówce.
Polewa czekoladowa:100 g
mlecznej czekolady, posiekanej55 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%10 g
masłaPonadto:400 g
malinW garnuszku umieścić
śmietanę kremówkę i
masło. Podgrzać, prawie do momentu wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną
czekoladę, odstawić na 2 minuty, bez mieszania. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu
czekoladowego (w razie konieczności przetrzeć przez sitko).Polewę rozprowadzić po schłodzonym serniku, na jeszcze płynnej poukładać
maliny.Smacznego :-).