ßßß Cookit - przepis na Sernik jogurtowy z migdałami i masą kajmakową

Sernik jogurtowy z migdałami i masą kajmakową

nazwa

Wykonanie

Jeden z delikatniejszych pieczonych serników na Moich Wypiekach. Z głównym składnikiem w postaci jogurtu naturalnego. Przed przygotowaniem masy serowej jogurt odsączamy na sitku, jak w mazurku jogurtowym z białą czekoladą . Dodatkową wilgoć z jogurtu chłoną również biszkopty układane na spodzie foremki. Dzięki temu sernik ma zawsze idealną konsystencję i delikatny, kremowo - jogurtowy smak. Bardzo polecam!
Składniki:
pół opakowania podłużnych biszkoptów
1500 g jogurtu naturalnego (3 opakowania po 500 g)*
250 g serka mascarpone
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka pasty waniliowej
4 jajka
1 łyżka mąki pszennej
100 g masy kajmakowej z puszki (dulce de leche)
płatki migdałów, do dekoracji
10 - 12 godzin wcześniej cały jogurt przełożyć na duże sitko (bądź durszlak) wyłożone podwójną gazą lub bawełnianym ręczniczkiem. Przykryć, obciążyć, odstawić do odsączenia do lodówki. Odlać zgromadzoną wodę.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Formę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie poukładać biszkopty, jeden przy drugim, w razie konieczności przycinając.
Formę owiniąć z zewnątrz dwukrotnie folią aluminiową, sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.
W misie miksera umieścić odsączony jogurt, mascarpone, cukier, wanilię, jajka i mąkę pszenną. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.
Masę serową przelać na biszkopty, wyrównać.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170ºC. Formę z sernikiem włożyć do piekarnika i natychmiast obniżyć temperaturę do 150ºC. Piec w kąpieli wodnej** około 1 godziny i 15 - 30 minut, bez termoobiegu. Wyjąć, przestudzić.
Sernik schłodzić przez kilka godzin w lodówce lub najlepiej przez całą noc. Udekorować masą kajmakową, smarując nią boki i brzegi sernika. Obkleić płatkami migdałów.
Kroić ostrym, gorącym nożem (zanurzanym na chwilę we wrzątku i wycieranym do sucha).
* Najlepiej użyć jogurtu naturalnego lecz nie typu light, użyłam dokładnie takiego jogurtu .
** Sernik pieczemy w kąpieli wodnej: kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-jogurtowy-z-migdalami-i-masa-kajmakowa