Wykonanie

Jeden z delikatniejszych pieczonych serników na Moich Wypiekach. Z głównym składnikiem w postaci
jogurtu naturalnego. Przed przygotowaniem masy serowej
jogurt odsączamy na sitku, jak w mazurku
jogurtowym z
białą czekoladą . Dodatkową wilgoć z
jogurtu chłoną również
biszkopty układane na spodzie foremki. Dzięki temu sernik ma zawsze idealną konsystencję i delikatny, kremowo -
jogurtowy smak. Bardzo polecam!Składniki:pół opakowania podłużnych
biszkoptów1500 g
jogurtu naturalnego (3 opakowania po 500 g)*250 g
serka mascarpone3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka pasty waniliowej4
jajka1 łyżka
mąki pszennej100 g masy kajmakowej z puszki (dulce de leche)
płatki migdałów, do dekoracji10 - 12 godzin wcześniej cały
jogurt przełożyć na duże sitko (bądź durszlak) wyłożone podwójną gazą lub bawełnianym ręczniczkiem. Przykryć, obciążyć, odstawić do odsączenia do lodówki. Odlać zgromadzoną
wodę.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Formę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie poukładać
biszkopty, jeden przy drugim, w razie konieczności przycinając.Formę owiniąć z zewnątrz dwukrotnie folią aluminiową, sernik będzie pieczony w kąpieli
wodnej.W misie miksera umieścić odsączony
jogurt,
mascarpone,
cukier,
wanilię,
jajka i
mąkę pszenną. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.Masę
serową przelać na
biszkopty, wyrównać.Piekarnik rozgrzać do temperatury 170ºC. Formę z sernikiem włożyć do piekarnika i natychmiast obniżyć temperaturę do 150ºC. Piec w kąpieli
wodnej** około 1 godziny i 15 - 30 minut, bez termoobiegu. Wyjąć, przestudzić.Sernik schłodzić przez kilka godzin w lodówce lub najlepiej przez całą noc. Udekorować masą kajmakową, smarując nią boki i brzegi sernika. Obkleić
płatkami migdałów.Kroić
ostrym, gorącym nożem (zanurzanym na chwilę we wrzątku i wycieranym do sucha).* Najlepiej użyć
jogurtu naturalnego lecz nie typu light, użyłam dokładnie takiego
jogurtu .** Sernik pieczemy w kąpieli
wodnej: kąpiel
wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej
wody do połowy wysokości formy z masą
serową.Smacznego :-).
