Wykonanie
Tym razem tort Kraina
Lodu z okazji urodzin 4 letniej Lilki;) Mam nadzieję, że solenizantce przypadł do gustu:) Różowe
biszkopty przełożone
kremem śmietankowym z dużą ilością
czekolady;)
Składniki
biszkopt:2
jajka100 gramów
cukru55 gramów
mąki pszennej20 gramów
mąki ziemniaczanejodrobina barwnikaWykonanie:
Białka oddzielić od
żółtek i ubić je na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawać stopniowo
żółtka. Do masy jajecznej dodać wymieszany z
mąkami (przesiać)barwnik i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Tortownicę 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać przygotowaną masę. Piec przez około 20 minut bądź do tzw. suchego patyczka w temperaturze 160 stopni.Z podanych proporcji osobno upiec 3
biszkopty.Składniki masa:5 00 gramów
serka mascarpone100 ml kremówki 36 %80 gramów drobnego
cukru100 gramów
gorzkiej czekoladyWykonanie: Kremówkę ubić na sztywno, delikatnie wmiksować
serek wraz z
cukrem, wymieszać do połączenia się składników. Na sam koniec połowę
czekolady zetrzeć na tarce o grubych oczkach a drugą połowę pokroić na większe kawałki, dodać do masy i wymieszać.