ßßß Cookit - przepis na Tort Kraina Lodu- śmietankowy z kawałkami czekolady

Tort Kraina Lodu- śmietankowy z kawałkami czekolady

nazwa

Wykonanie

Tym razem tort Kraina Lodu z okazji urodzin 4 letniej Lilki;) Mam nadzieję, że solenizantce przypadł do gustu:) Różowe biszkopty przełożone kremem śmietankowym z dużą ilością czekolady;)
Składniki biszkopt:
2 jajka
100 gramów cukru
55 gramów mąki pszennej
20 gramów mąki ziemniaczanej
odrobina barwnika
Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawać stopniowo żółtka. Do masy jajecznej dodać wymieszany z mąkami (przesiać)barwnik i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Tortownicę 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać przygotowaną masę. Piec przez około 20 minut bądź do tzw. suchego patyczka w temperaturze 160 stopni.
Z podanych proporcji osobno upiec 3 biszkopty.
Składniki masa:
5 00 gramów serka mascarpone
100 ml kremówki 36 %
80 gramów drobnego cukru
100 gramów gorzkiej czekolady
Wykonanie: Kremówkę ubić na sztywno, delikatnie wmiksować serek wraz z cukrem, wymieszać do połączenia się składników. Na sam koniec połowę czekolady zetrzeć na tarce o grubych oczkach a drugą połowę pokroić na większe kawałki, dodać do masy i wymieszać.
Źródło:http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2014/11/tort-kraina-lodu.html